Бащата на Гергана Пейчева: Похарчихме най-малко 150 000 лева за кариерата ѝ

1
Шахматистката ни не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори
Шахматистката ни не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори Снимка: ETCC

Шахматистката ни не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева за първи път в историята триумфираха отборно с титлата европейски шампион. С изключение на Гергана Пейчева, останалите се завръщат днес в България. Именно 20-годишната шахматистка записа решаващата победа на 83-тия ход, донесла европейската титла на България. От Будва тя отлетя директно за Съединените щати, където е студентка.

Нейният баща Светослав разказа в ефира на БНР, че семейството му е похарчило между 150 000 и 200 000 лева за шахматната кариера на Гергана през последните 12 г.

Гергана Пейчева не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори.

Шахматът е скъп спорт – пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители.

За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява“, обясни Светослав Пейчев.

Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета, Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата - и на мен и майка си, тя оценява какво правим за нея“, добави той.

В Далас Гергана Пейчева е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София. Още утре българката заминава на турнир с университетския отбор, за който играе на първа дъска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    daskal
    Ето това е новината - че са победителки ВЪПРЕКИ държавата. А не европейската им титла, с която сега всички хукнаха да се гордеят!
  • 1
    1
    Русе
    Човекът каза : 200 000 лв за 12 години!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари