Баща и син изобретиха много евтино отопление

4
Баща и син отопляват своята къща за 65 евро на месец
Баща и син отопляват своята къща за 65 евро на месец

Баща и син отопляват своята къща за 65 евро на месец, благодарение на система от слама, която изобретили. Те поддържат редовните 23 градуса денонощно през целия зимен период.

Бащата и синът сами планирали и конструирали пещ и така успели да реализират желанието си за енергийно ефективно и екологично затопляне. Станали единствените в Хърватия, които в момента са греят на този естествен и най-евтин енергоносител, пише Scena.bg.

Едва сега, много от техните съседи идват за съвет как да направят такава пещ, но не вярват, че наистина е толкова евтино.

Пещи за отопление на слама съществуват, но те са малки и не са предвидени за системно отопление на цялата къща. Преди 20 години в чужбина чух за централно отопление на слама и с години си мислех за това. В дома вече няколко години имаме централно отопление на газ, а след това на дърва, казва бащата.

Но такъв начин на затопляне бил наистина скъп и струва дори и до 250 евро на месец. Бащата по професия е заварчик, а синът му е електротехник затова решили сами да направят всичко, което им е необходимо.

– От две цистерни от газ, които имахме, решихме да направим една голяма. Изолирахме пещта, за да не губим топлина, заварихме комин и измъкнахме тръба под земята до мазето на къщата, където се намира главният вход. В пещта, в която слагаме слама има 3200 литра вода, която се отоплява. Благодарение на помпи, водата се разнася чрез тръбите до радиаторите из къщата, обяснява конструктура, който зарежда пещта два пъти дневно. Сутрин поставя три и вечер още три бали слама.

Необходимо е да се има хангар за съхранение на слама, за да не се мокри, а те имат и своя слама защото произвеждат соя.

- В През зимата прекарваме около 1000 бали слама. Имаме си слама защото произвеждаме соя, а тя е най-калорична гори дълго, казва сина, който сам е бил изненадан от отличния резултат на супер идея.

Затоплянето на биомаса като слама, царевица, стъбла от слънчоглед и други все повече се използва в някой от страните в Европа, като Италия и Словения. Поради това сламата е по търсена стока в страните от ЕС.

Източник: Scena.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари