Бързи кредити се отпускат на ръба на закона

2
Някои от фирмите не информират клиентите си за допълнителни такси, които оскъпяват кредита
Някои от фирмите не информират клиентите си за допълнителни такси, които оскъпяват кредита Видео: NOVA

Някои от фирмите не информират клиентите си за допълнителни такси, които оскъпяват кредита

Голям процент от фирмите за бързи кредити оперират на ръба на правилата - това твърди омбудсманът Диана Ковачева, както и няколко потребителски организации. Обвинения за бездействие бяха отправени към Комисията за защита на потребителите, които на свой ред предложиха законодателни промени. Какво предлага регулаторът и как да се предпазим от недобросъвестни кредитори.

Според Габриела Руменова от платформата „Ние потребителите" някои от фирмите за бързи кредити не информират клиентите си за допълнителни такси по кредита, които го оскъпяват.

"Става дума за такси за експресно отпускане на кредита, които включват да се осигури поръчител, който да отговаря на много специфични условия. Има произнасяне на съда, че такива клаузи не трябва да има, но виждаме, че ги има", обясни тя, цитирана от NOVA.

Кредитният консултант Иван Стайков допълва, че много често тези клаузи са включени в договора, а не са добавени впоследствие. А именно в тях се крие истинската цена на бързия кредит. "В случаите, в които не са осигурени поръчители или някакви гаранции, цената на този кредит става различна и значително по-висока. Все едно плащате два кредита, а сте кандидатствали за един", подчерта той.

От институцията на омбудсмана също виждат проблем в дейността на някои фирми.

Непрекъснато се получават жалби от граждани, които са потърпевши от произвола на фирмите за бързи кредити. Проблемът е много сериозен, защото 90% от тези небанкови финансови институции работят в нарушение на закона”, споделят оттам.

От Комисията за защита на потребителите, която е единственият държавен орган с правомощия да регулира бързите креди, признават, че проблем има. И съобщават, че вече са наложени глоби в размер на над 700 милиона лева за нелоялни търговски практики. Тъй като това обаче не дава достатъчен ефект, регулаторът предлага законови промени.

"Ако санкцията е в размер на процент от оборота, а фирма има оборот от 100 милиона, 1% санкция би бил 1 милион. А това ще има доста по-сериозен възпиращ ефект", прогнозира Игнат Арсенов.

От КЗП допълват, че решения за обявяване на подобни нелоялни практики за нищожни има. Но заради съдебни процеси по жалене те се бавят. "Тъй като трябва да се защитят и търговците, тези решения се жалят. След като жалбата падне в съда тогава вече влиза в сила решението и за всяко негово неспазване се налага глоба от 70 000 лв.", допълни Арсенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Забрана!!!
    Да се отнемат лицензите на всички фирми за бързи кредити, заложни къщи и се забрани тяхната дейност със закон! Искаш кредит- вземаш го от банка, с поръчители и т.н. Иначе с бързите кредити или с парите от заложеното отиваш в казиното или игралната зала и ги оставяш там. Или пък си купуваш наркотици. И в двата случая затъваш и загиваш...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари