Бареков е най-богатият политик в България

0
Николай Бареков е декларирал над 4 млн. лева от трудови взаимоотношения извън заеманата длъжност
Николай Бареков е декларирал над 4 млн. лева от трудови взаимоотношения извън заеманата длъжност

Сметната палата публикува данъчните декларации на властта за миналата година. От тях става ясно, че лидерът на "България без цензура" Николай Бареков е декларирал над 4 млн. лева от трудови взаимоотношения извън заеманата длъжност. Бареков има и вземания за около 2 млн. лева от свои близки и търговски дружества. Той е най-богатият политик в България.

Общо 42-ма висши държавници не са подали в законоустановените срокове декларации за финансите си, съобщиха от Сметната палата. Най-много са неподадените декларации в средите на магистратите - 10 съдии и 8 прокурори. Некоректни са и 10 кметове и заместник- кметове.

Президентът Росен Плевнелиев е спестил 10 хил. лева от заплатата си като държавен глава, а премиерът Бойко Борисов е запазил финансовото си положение почти без промяна от времето, когато беше депутат в предишния парламент.

Главният прокурор Сотир Цацаров има спестявания в банка заедно със съпругата си от 135 809 лв. от наеми и заплати.

Управителят на БНБ Иван Искров пък има банков влог от над 50 хиляди лв. от трудови доходи и лихви.

След като негови 2 млн. лв. потънаха в Корпоративна търговска банка миналото лято, министърът на културата Вежди Рашидов вече няма нито лев на влог, а отчита само доходи от 71 хил. лв. от други дейности.

Първоначално декларация не е подал и отстраненият заради фалита на КТБ подуправител на БНБ Цветан Гунев. Със закъснение обаче той е декларирал банкови влогове за 180 хил. лв.

Президентът Росен Плевнелиев декларира общо 4 влога на свое име и на името на съпругата си на обща стойност около 40 хил. евро. От заплатата си държавният глава е спестил 5133 евро, други 18 хил. евро са на депозит. През миналата година семейството на президента е получило и общо 16 хил. лева доходи от дивиденти.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е декларирала като депозити спестени от заплати 7100 евро. Други 10 хил. лева е спестила също от заплата и продажба на имот. Тя е декларирала и над 21 хиляди лева в графата за доходи от друга стопанска дейност.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев е спестил 26 400 лева от заплатата си. От заплатата си в Европейския парламент и командировъчни вицепремиерът Томислав Дончев е спестил 55 хил. евро, а вицепремиерът Меглена Кунева - 24 хил. лева.

Министърът на правосъдието Христо Иванов е декларирал апартамент и ателие в София, лек автомобил Опел "Астра". Като налични парични средства Иванов е декларирал 5 500 лева и 2900 лева банков влог, спестени от заплата. Съпругата му има няколко депозита на стойност около 150 хиляди евро, също с произход заплата.

Невярно деклариране на финансите не води по проверка, се казва в условията за подаване на декларацията.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари