Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

0
Русия пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от нейната сфера на влияние
Русия пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от нейната сфера на влияние Снимка: Getty images

Бившият президент на САЩ довърши мемоарната си книга "Обетована земя"

Бившият американски президент Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС.

В излязлата днес книга "Обетована земя"(A Promised Land) 44-ят президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не ѝ достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света. Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама.

Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия. Според бившия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама. Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан.

Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари