Барак Обама: Някои от действията на Израел в Газа може да имат обратен ефект

0
Спирането на хранителните доставки и на водоснабдяването в ивицата Газа може да "втвърдят позициите на палестинците за поколения"
Спирането на хранителните доставки и на водоснабдяването в ивицата Газа може да "втвърдят позициите на палестинците за поколения" Снимка: Барак Обама / Instagram

Спирането на хранителните доставки и на водоснабдяването в ивицата Газа може да "втвърдят позициите на палестинците за поколения"

Бившият президент на САЩ Барак Обама предупреди, че някои от действията на Израел във войната срещу "Хамас", като спирането на хранителните доставки и на водоснабдяването в ивицата Газа, може да "втвърдят позициите на палестинците за поколения" и да отслабят международната подкрепа за Израел, предаде Ройтерс.

Всяка израелска военна стратегия, която не обръща внимание на човешките загуби, "може в крайна сметка да има обратен ефект", изтъкна Обама вчера.

Бившият американски президент от Демократическата партия в периода 2009-2017 г. по принцип рядко коментира външнополитически кризи в развитие, отбелязва Ройтерс. Сегашният стопанин на Белия дом Джо Байдън, който също е демократ, бе вицепрезидент на Обама.

"Решението на израелското правителство да спре храната, водата и електричество за хванатото в капан цивилно население (в ивицата Газа) заплашва не само да влоши разрастващата се хуманитарна криза; то може да втвърди още повече позициите на палестинците за поколения, да подкопае глобалната подкрепа за Израел, да бъде използвано от враговете на Израел и да попречи на дългосрочните усилия за постигане на мир и стабилност в региона", каза Обама.

В същото време бившият президент на САЩ осъди атаката, предприета от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, и потвърди подкрепата си за правото на Израел да се защитава.

Не е ясно дали той е координирал изявлението си с Байдън, който беше негов вицепрезидент в продължение на осем години, посочва Ройтерс.

Докато бе президент на САЩ, Обама често подкрепяше правото на Израел на самозащита в началото на конфликти с контролиращото ивицата Газа палестинско ислямистко движение "Хамас". Той обаче бързо призоваваше Израел към сдържаност, когато палестинските жертви започваха да се увеличават, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на Обама се опита, но в крайна сметка не успя да постигне мирно споразумение между Израел и палестинците. Откакто встъпи в длъжност в началото на 2021 г., президентът Байдън не се е опитвал възобнови отдавна замразените преговори, заявявайки, че лидерите на двете страни в конфликта са твърде неотстъпчиви и условията не са подходящи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари