Банки в Сингапур са въвлечени в едно от най-големите дела за пране на пари

0
Освен банките, в историята са въвлечени и агенти на недвижими имоти, търговци на благородни метали и голф клубове в града
Освен банките, в историята са въвлечени и агенти на недвижими имоти, търговци на благородни метали и голф клубове в града

Освен банките, в историята са въвлечени и агенти на недвижими имоти, търговци на благородни метали и голф клубове в града

Някои от най-големите местни и международни банки в Сингапур са въвлечени в едно от най-големите дела за пране на пари в града-държава.

DBS Group Holdings Ltd., най-голямата банка в страната, и Bank of Singapore Ltd., частното банково подразделение на Oversea-Chinese Banking Corp., са кредитори на инвестиционни фирми, свързани с лица, арестувани и обвинени по-рано този месец по дело, включващо активи за над 1 млрд. сингапурски долара, според бизнес документи, предава Bloomberg TV Bulgaria. Един от обвиняемите също така се е опитал да измами Standard Chartered Plc. с фалшиви документи, според съдебно заседание в Сингапур в сряда.

Банките се присъединяват към списъка с финансови институции, включително малайзийската CIMB Bank Bhd, местното дъщерно дружество на Citigroup Inc. и Deutsche Bank AG, които са свързани със заподозрените в предполагаемата група за пране на пари. Освен банките, в историята са въвлечени и агенти на недвижими имоти, търговци на благородни метали и голф клубове в града. Това повдигна въпроси за предпазните мерки срещу притока на незаконни пари във финансовия център.

Преди този случай Сингапур беше разтърсен от скандали, свързани с огромни парични потоци в малайзийския държавен фонд 1MDB и германската фирма Wirecard AG. Тези случаи доведоха до забрана на финансисти, лишаване от свобода на хора или налагане на глоби на банки за незадоволителен контрол.

Сингапур се опитва да ограничи незаконните потоци, тъй като страната придобива статут на ключов финансов център. През май парламентът прие законопроект, който проправя път на банките да обменят информация за потенциално рискови клиенти.

Връзка с банките

В документацията към Aiqinhai Investment Pte на 18 август 2021 г. DBS регистрира четири обвинения, отнасящи се до форма на обезпечителен интерес, който обикновено се поема от заемодателя, за да се гарантира изплащането на заем. Директорът и единствен акционер на фирмата Су Хайджин е сред 10-те лица, които са обвинени в сингапурски съд за престъпления, включително пране на пари и фалшифициране.

Bank of Singapore вписва обвинение на 7 януари 2022 г. за Xinbao Investment Holdings Pte. Един от двамата директори на фирмата е Су Баолин, който също е сред обвинените лица.

Говорител на DBS заяви, че кредиторът ще продължи работата си, "за да превърне Сингапур в място, където престъпниците не могат да намерят убежище", въпреки че не коментира конкретни имена. ОСВС отказа да коментира. Standard Chartered, за която се твърди, че Су Баолин се е опитала да измами, не отговори веднага на молбата за коментар.

Су Хайджин и Су Баолин са в следствения арест. Адвокатите им не отговориха на запитването за коментар.

И двете инвестиционни дружества, свързани с DBS и Bank of Singapore, имат регистрирани адреси на офиси в бизнес района на Сингапур, а двамата обвиняеми директори имат първокласни жилищни адреси. Кредитите на банките са обезпечени с "всички парични средства" на дружествата, според документацията, която не уточнява размера на сумата.

Прокурорите заявиха, че търсят документи от поне 10 финансови институции във връзка със случая, въпреки че те не бяха назовани поименно.

Монетарният орган на Сингапур, помолен от Bloomberg News за коментар, се позова на свое по-ранно изявление, в което се казва, че регулаторът предприема надзорни ангажименти с финансови компании, в които са идентифицирани потенциално укрити средства, и ще предприеме "решителни действия" срещу тези, за които е установено, че са нарушили разпоредбите за борба с изпирането на пари и свързаните с тях правила. Полицията не е отговорила веднага на искането за коментар.

Допълнителни обвинения

В сряда някои от 10-те арестувани бяха обвинени в още престъпления в съда, където през целия ден се провеждат изслушвания за всички тях.

Допълнителните обвинения са свързани с пране на пари и фалшифициране. Прокурорите заявиха, че обвиняемите са заможни и имат активи в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари