Банка иска съдът да разреши на майка да тегли пари от сметката тежко болното ѝ дете

1
Поредният абсурд от Русе
Поредният абсурд от Русе Снимка: Facebook

Поредният абсурд от Русе

Бирсен Мехмедов вече е на 39 години и, откакто е диагностициран с Детска церебрална парализа, спастична квадрипареза и епилепсия, е на легло. За него денонощно се грижи майка му Бахтишен. Нямат чет битките ѝ с различни институции, но последната е учебникарски пример за чиновническо бездушие.

В края на този месец дебитната карта, по която държавата превежда пенсията на Бирсен, изтича. Затова майка му предприема действия за нейното подновяване. От банката искат по съдебен ред майката Бахтишен да добие право банката да поднови картата за пенсията му.

В съдебното си решение съдийката от Четвърти граждански състав на Районния съд в Русе Виржиния Караджова отказва на майката с мотива, че ще се "накърнят интересите на недееспособния", предава БНР.

"Трябва определена сума да тегля от неговата сметка и при всяко теглене да предоставям, на кого - не знам, за какво харча тези пари. Така ми обясни момичето в деловодството. Искам да напиша молба и съдията да дойде вкъщи да види в какво състояние е детето и да ми посочи поради каква причина ми отказва. Синът ми няма милиони в сметката. Пенсията си получава по тази сметка. И за него ги харча".

И понеже родителите на деца и младежи с увреждания поддържат добри връзки, става ясно, че в съдебната практика съществуват вариации и е въпрос на късмет кой съдия ще разгледа молбата им.

"Те ще ги преведат на 7 септември и аз, ако не съм получила тази карта, няма да имам достъп - нито от банката мога да ги тегля, нито карта имам. Ще отида при тази жена тя да ми даде 400 лева за памперси, лекарства, храни. Може да е на 39 но аз го храня с пюрета. Водата му давам със спринцовка".

Подобни случаи са стотици в цялата страна. Нито банките, които иначе обещават и безопасно кацане на луната за клиентите си, нито съдиите, нито който и да е друг чиновник може да разбере ситуацията, докато сам не попадне в нея. И всичко това заради една дебитна карта и една пенсия на инвалид. А може би правилата трябва да се променят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Мдааа
    Репортажа на "великата" Ася Пенчева събра 5 коментара. 50% от тях не са го и чули. Пенчева, дали ли си даде сметка, че твоите "звездни моменти" бяха точно два. Като подскочи на Волгин и после на Нешка Робева. Хората от интерес се чудиха коя пък е тая простата Пенчева. И до там.
  • 0
    5
    До сътворението
    Пълно безхаберие! .За чеп за зеле не става със съмнително и грешно прилагане на закона
  • 3
    4
    Клоездач
    Когато медийни клиамактерички и безграмотни тълпи започнат да коментират съдебни решения, положението е изтървано.
  • 5
    3
    Чиновник бездушен
    Простете, автора на репортажа внесъл ли е и една стотинка здравни или пенсионни осигуровки от джоба си в последните, да кажем 10 години? Ама една стотинка?
  • 11
    2
    666
    Няма никакво бездушие! Има спазване на закон. Доколко закона е читав е друга тема. Но, има социални служби, има административни, които да осигурят нотариус и заплатят съответните такси на майката и детето и, и решат проблема. Не си правете изводи от репортажа на една мисирка от БНР, твърде колеблива като морално етична характеристика. Тя се храни с това, с емоциите ви, с емпатията ви, с вашата състрадателност. Тя, мисирката ревеше, че украинските гребци не ядяли пържоли всеки ден на "Текето", докато български деца умираха от липса на средства за медицинска помощ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари