БАН има празник!

0
Учените от Българската академия на науките ще отбележат 147 години от учредяването на Академията
Учените от Българската академия на науките ще отбележат 147 години от учредяването на Академията Снимка: БГНЕС

Учените от Българската академия на науките ще отбележат 147 години от учредяването на Академията с тържествено събрание-концерт на 12 октомври.

Тържеството ще открие председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, а зам.-председателят акад. Дамян Дамянов ще изнесе доклад по повод годишнината. Акад. Евгени Головински ще произнесе академично слово на тема “Научната популяризация като елемент от просветителската дейност на БАН“. Ще бъдат връчени грамоти за отлично представяне в конкурси на ученици от Ученическия институт на БАН.

Музикалната програма включва изпълнения на солисти на Софийската опера и балет. Във фоайето на сградата на БАН е експонирана фотоизложба „Моменти от живота на Академията (2012-2016)”.

Българската академия на науките е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването българската държавност. Тя е основана на 29 септември /11 октомври 1869 г. и започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 30 септември /12 октомври 1869 г., въплъщавайки стремленията на множество български родолюбци да равнят своя народ с развитите европейски нации.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари