Съюзът на слепите празнува 100-годишен юбилей

2

По повод 100-годишнината от основаването на Съюза на слепите в България, регионалната организация в Русе проведе тържествен концерт.

Каузата ни винаги е била да осигурим достоен живот на хората с нарушено зрение“, обърна се към гостите председателят Росица Маринова. „И преди, и сега, исканията на хората с увреждания са за достъп до образование, работа и градска среда“, каза още тя, като подчерта ролята на съюза като най-активната организация на хора с увреждания и основен техен застъпник в цялата страна.

Преди празничните изпълнения тя отличи всички спомоществователи на организацията от името на националното ръководство – Община Русе, „Лайънс клуб“ Русе, Областна управа – Русе, а индивидуална грамота за подкрепата си през годините получи директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.

 „Възложили сме изработването на генерален план за движение в Русе, с който искам да реализираме звукова система на всеки светофар. Нещо простичко, но от изключително значение за всички вас“, каза кметът Пенчо Милков.

Дружеството на слепите в България е основано на 28 март 1921 г. в София с цел всестранната защита на материалните и културните им интереси, откриване на институти за различните по възраст слепи хора, организиране на кооперативни работилници, централна брайлова библиотека, създаване на оркестри, ограмотяване и още ред цели, които продължават да бъдат в приоритетите  на многостранната  дейност на Съюза на слепите. Днес той е признат за национална представителна организация на хора с увреждания и заедно със сродни организации участва в работата на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, орган с консултативни функции към Министерския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук