Българският език ще се изучава факултативно в Щип

0
Кметът на македонския град Щип д-р Сашо Николов е уверил българския посланик, че е дал това предложение
Кметът на македонския град Щип д-р Сашо Николов е уверил българския посланик, че е дал това предложение Снимка: Министерство на външните работи

Кметът на македонския град Щип д-р Сашо Николов казва, че няма нищо против факултативното изучаване на български език в училищата в Щип

В духа на добросъседство и добра комуникация, той е дал такова предложение на българския посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов, който днес посети Щип, пише македонската медия „ММС“, предава Фокус.

На приятелската среща, както я нарече кметът Николов, те обсъдили проектите за трансгранично сътрудничество, местното икономическо развитие, проектите, които са завършени, но също така и проекти, които предстоят в бъдеще.

Българският посланик се надява срещата да означава началото на сътрудничеството с общината, тъй като досега, въпреки толкова много проекти в Македония, те не са имали нито един в Щип.

На въпрос на репортери дали има надежда за разблокиране на преговорите между София и Скопие, Ангелов заяви, че е оптимист.

„Трябва да продължим да работим, да възстановим доверието с малки стъпки. Ние работим много тясно с г-н Бучковски, той е бил няколко пъти в България и се е срещал с министър Захариева. Когато възстановим доверието, нещата ще продължат напред", каза Ангелов.

Посланикът не отговори конкретно дали в България се санкционира речта на омразата, както се прави в Северна Македония, той каза, че настоящите емоции, които са налице, трябва да се успокоят и да се влезе в прагматичен диалог, а санкциите, както той каза, е имало винаги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари