Българските ученици - тотално неподготвени за живота

0
Българските ученици - тотално неподготвени за живота
Снимка: Дневник

Българските ученици нямат елементарни умения как да се справят с реални житейски проблеми, сочат резултатите от изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA). 15-годишните българчета се нареждат на предпоследно място сред 44 държави според начина, по който решават задачи, свързани с проблеми от действителността. Резултатите от изследването бяха представени от министъра на образованието Анелия Клисарова.

Едва 7 на сто от 15-годишните български ученици могат да се справят със задачата да си купят билет за метро от автомат. Само 40 на сто могат да намерят най-краткия маршрут от точка "А" до точка "Б" за определено време с дадени всички необходими данни - време за пътуване на всяка отсечка и дори брояч на общото време. С подобни задачи се справят над 90 на сто от връстниците им от повечето азиатски държави, например.

Средният брой точки на всички ученици е 500. Българските деца имат среден резултат 402, като зад тях са единствено връстниците им от Колумбия с 399 точки. Близки резултати са постигнали учениците в Обединените арабски емирства - 411, Черна гора - 407 и Уругвай - 403.

"За първи път се прави такова проучване при 15-годишните ученици какви умения имат за решаване на проблем. Няма нужда от специализирани познания, но явно има нужда от житейски опит", коментира министър Клисарова, цитирана от БНР.

Същността на проучването е свързана с възможността на образователната система да създаде реални житейски умения, допълни министър Клисарова и уточни, че парадоксално добрите резултати в отделни дисциплини на българските ученици не съвпадат с тяхната житейска подготвеност.

"Явно нашите ученици не са подготвени за решаване на проблеми. Тези знания, които получават в училище да ги прилагат в живота", обясни образователният министър.

"За да се реши проблемът, възможно е да бъдат изготвени специални учебни помагала, които да подготвят учениците за реалния живот", закани се Клисарова.

Най-добре подготвени са учениците от азиатски държави, като първото място заема Сингапур - 562 точки, следвана от Южна Корея - 561, Япония - 552, Макао-Китай и Хонконг-Китай с по 540, както и Шанхай-Китай с 536 и Китайски Тибет - 534.

Международното изследване PISA се провежда на всеки три години сред 15-годишните ученици. Тази година за първи път задачите са мултидисциплинарни и проверяват реални житейски умения. Програмата се осъществява съвместно от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и от държави, които не членуват в нея. Началото е поставено през 2000 г., когато е осъществен първият етап на проекта – PISA 2000. В него се включват 43 държави.

PISA се провежда през периоди от три години: през 2000, 2003, 2006, 2009, 2012 и 2015 г. Оценяването обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки.

Във всеки етап акцентът се поставя върху една област, а другите две са представени относително по-общо.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари