Българските полярници ще работят по 7 проекта на Антарктида

0
Очакванията са, че ще бъдат открити нови видове за науката, сподели професор Пимпирев
Очакванията са, че ще бъдат открити нови видове за науката, сподели професор Пимпирев Видео: БГНЕС

Националната антарктическа експедиция замина от летище София за 27-ата мисия на ледения континент.

В сряда вечер втората група, водена от доайена проф. Христо Пимпирев, се отправя към българската научна база на остров Ливингстън, предаде БГНЕС.

В екипа са включени професори, единият от които монголец. Те ще бъдат превозени до остров Кинг Джордж с бразилски военен самолет, а оттам до базата ни „Св. Климент Охридски” с военен кораб. В делегацията е и известният климатолог Георги Рачев. Очаква се част от групата да се завърне в края на януари.

Както всеки път тръгваме с големи очаквания. Тази година имаме много нови научни проекти – 7 български проекти, финансирани от МОН, което се случва за първи път”, заяви за БГНЕС проф. Пимпирев.

От месец на базата работят двама български биолози, които изследват акваторията и морските организми. Очакванията са, че ще бъдат открити нови видове за науката. В групата има и физик, който ще изследва почвата.

Към българската делегация в Пунта Аренас ще се включи и първият кипърец – това е ректорът на университета в Никозия. „Доволен съм, че ние българите проправяме пътя на нова страна”, отбеляза Пимпирев.

Основните цели на 27-та Национална антарктическа експедиция са да се види как се отразяват климатичните промени на Антарктида.

Новата година ще завари българската експедиция на терен. На замръзналия континент учените ще посрещнат 2019 най-малко два пъти. Пимпирев си признава, че в базата се празнува прекрасно, тъй като се избягва от суетата и тълпите по магазините и търсенето на подаръци. „Там сме едно общество, всеки зависи от другия. Правим и празнуваме както е в България. Приготвяме минимум 7 постни ястия, питка с пара, а за новогодишната нощ и питка с късмети”, разказа професорът.

Антарктическата група ще отвори първата бутилка шампанско в 19:00 часа местно време, за да отбележи Нова година със сънародниците в България. Полярниците се качват на връх и отварят бутилка шампанско.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари