Проф. Христо Пимпирев: Мисията е изцяло изпълнена. Доказахме, че сме морска нация!

0

НИК 421 отплава от Антарктида

Мисията е изцяло изпълнена. След 40 дневна корабно-полярна мисия на нашия български военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” вече се готвим за вдигане на котва и отплаваме от Антарктида”.

Това каза ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев след качването на част от експедицията на борда на НИК 421, който днес отплава от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетлендски острови на Антарктида, информираха от ВВМУ "Никола Й. Вапцаров".

Научната лаборатория, за която поколения учени мечтаеха да имаме на Антарктида, след като корабът пренесе 80 тона материал, вече в основни линии е завършена. Също много важно е, че бяха подпомогнати и завърши теренната работа на почти всички от 12-те научни проекта, които се изпълняват по националната програма за полярни изследвания”, отбеляза проф. Пимпирев като поясни, че към първоначалните 11 научни проекта по програмата се е прибавил и още един – на двамата български палеонтолози доцент доктор Дочо Дочев и доцент доктор Любомир Методиев, които се присъединиха към 10 испански учени от базата „Хуан Карлос Първи“ в изградения с помощта на българския кораб полеви научен лагер на труднодостъпния заради бурни югозападни ветрове и слабо проучен полуостров Байес в западната част на остров Ливингстън.

Според проф. Пимпирев експедицията е изключително успешна. “Аз съм изключително доволен като ръководител на експедицията, че в едни доста тежки условия – при неблагоприятно време, ледова обстановка, успяха даже да се преизпълнят планираните задачи”, каза професорът.

Той отбеляза, че е имало много изненади, които ще отличат тази експедиция от останалите. “Оказахме помощ в беда на една ветроходна яхта на излизане от пролива Бигъл. Прибрахме намерени в съседния залив на Ливингстън от наша полева група останки на един аржентински самолет, разбил се преди 48 години, като ще бъдат предадени в Мар дел Плата на аржентинските военноморски сили. Получаваме изключителна благодарност от близките на загиналите 14 аржентинци”, каза ръководителят на българската антарктическа експедиция.

Проф. Пимпирев подчерта, че са били подпомогнати много чуждестранни експедиции. “На нашата база в момента работи турски учен. Работиха и португалски учени и един учен от Великобритания. Наши учени работят с турската експедиция. Научноизследователският кораб помогна изключително много на испанската полярна програма с превозването на учени и материали в техните бази “Хуан Карлос Първи” на остров Ливингстън и “Габриел де Кастия“ на остров Дисепшън и откриването на полевия лагер на полуостров Байес”, обясни професорът.

Според него с кораба България се е включила изключително успешно в цялата международна програма за изучаване на Антарктида. “Ние сме една уважавана полярна нация. Всички ни гледат с уважение и не само с уважение, а и с възхищение, защото много от тези нации щ, когато са откривали континенти, ние не сме съществували като държава. В момента им оказваме помощ и сме абсолютно равни с тях”, каза ръководителят на българските научни антарктически експедиции.

Доказахме, че можем да бъдем морска нация, можем да бъдем моряци в тези тежки условия с лед, айсберги, бурни вълни и пресичане на пролива на Дрейк. Спокойно можем да се похвалим с една успешно завършена 32 българска антарктическа експедиция и изпълнена мисия”, каза проф. Пимпирев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари