Българските “мокри бандити“ ограбили митницата в Благоевград

1
Крадците пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на десет часа водата е проникнала навсякъде и е разрушила кабинетите в митницата
Крадците пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на десет часа водата е проникнала навсякъде и е разрушила кабинетите в митницата Снимка: БГНЕС

Минимум 230 000 лв. е плячката на тримата крадци, обрали митническото бюро в Благоевград през нощта срещу събота.

Откраднати са и над 20 кг. накити, но болшинството от тях са били „менте”, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Това стана ясно днес, след като Районният прокурор Борислав Ковачки и директорът на Първо РУ-Благоевград Петър Зашев дадоха брифинг пред Окръжна прокуратура за обира в благоевградската митница.

Разхвърляни в двора ценности, наподобяващи сребро, за обира е използван ъглошлайф, с който са срязани три броя метални каси. Отнета е валута на обща стойност 230 000 лева, отделно са откраднати значително количество накити – над 20 кг., като една част от тях са били „дрънкулки”, изработени от лигирана стомана, и ако крадците са знаели, че не са от благороден метал, не си е заслужавало да ги мъкнат”, каза прокурор Ковачки.

Той допълни, че огледът на местопрестъплението е започнал в 15.30 часа и е продължил до 23 часа. След обира, продължил около 2 часа, грабителите са пуснали чешмите в помещението, след като запушили сифоните, получило се е наводнение, предизвикало материални щети в административната сграда на митническото бюро, и заличило част от уликите. Най-вероятно извършителите на престъплението са били трима. Има версия по която се работи, но няма как на този етап да бъде споделена с медиите.

Версията по която се работи е активна, всички служители на Криминална полиция от вчера са на крак, всяко едно действие се извършва под надзора на наблюдаващия прокурор, тепърва ще се установява дали в обира има участие на бивши митничари”, лаконичен бе директорът на Първо РУ Петър Зашев.

„Проверяваме дали действията на охранителите са били адекватни, те са били двама, СОТ-ът е реагирал четири пъти – първият в 23.35 часа, но сигналите са били отклонявани с мотива, че няма нищо нередно. Иззети са записите от камерите. Имаме версия, по която се работи. Не са взети митнически документи”, допълни прокурор Ковачки.

Според него само 10 000 долара са били фалшиви, а останалите – в обръщение. Сред тях е имало кувейтски долари, евро, дари и излезлите отдавна от обръщение гръцки драхми и германски марки. Разследва се и защо са натрупани тези веществени доказателства, които са по административно-наказателни производства.

В 8.30 ч. вчера при обхода се установява, че е извършена кражба, след като при обхода на района от застъпилата дневна смяна, са забелязани разпилените „сребърни” накити”, завърши прокурор Ковачки.

Припомняме ви, че вчера крадци обраха митницата в Благоевград. Открадни са всички веществени доказателства, иззети в последните десет години от всички митници от Югозападна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари