Българските деца не се продават!

0
Майки от "Системата ни убива" излязоха на протест с искане за справедливост в грижите за децата
Майки от "Системата ни убива" излязоха на протест с искане за справедливост в грижите за децата Снимка: БГНЕС

С искане за справедливост и отглеждане на децата с увреждания в семейна среда майките от „Системата ни убива” организираха поредния протест пред Министерския съвет.

Той ще е съпътстван с шествие. Протестиращите са пред МС и се подготвят всеки момент да тръгнат към Народното събрание, където вече са внесени техните искания за по-голяма справедливост. Така могат да се обобщят двете категории искания, които този път се отправят към законодателите. Едното е да не се отнемат деца от семействата без причина, а другото е за абсолютно еднаква месечна помощ за деца, които живеят в приемни семейства и деца, които се отглеждат от свои роднини.

Пред "Хоризонт" по БНР Евелина Казанджиева от "Системата ни убива" обясни, че в много от случаите, когато дете е отнето неправомерно, след това съдът го връща в семейството, но то е преживяло ужаса да живее на различни места.

"Взимат ги, преживяват целият ужас на паника, на неизвестност, не могат да разберат какво им се случва и след това съдът ги връща. За мен лично, недопустима грешка, когато се касае за дете".

От "Системата ни убива" искат и равни месечни помощи за деца, които се отглеждат от свои роднини, най-често баба и дядо, както и от приемни семейства. "При децата, които се отглеждат в роднинска среда, по закон е до 200 лева мисля или 198. Същевременно приемните семейства законът предоставя помощ около триста лева на дете извън заплатата, която се заплаща".

Шествието се отправи към Народното събрание без да има проблеми с движението по булевард "Цар Освободител". Събрали са се няколко десетки души, повечето, от които от "Системата ни убива", майките с техните деца, но има и граждани, които са дошли да ги подкрепят. Те видяха както черните знамена, така и чуха стихотворения от децата, които бяха подготвили, основно за майката.

Децата чуха и пожеланието от Сиси, която е била отнемана от своето семейство, а то беше, всички на първи юни да бъдат с хората, които обичат.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари