Българските банки са с най-голям ръст на печалбата в Югоизточна Европа

0
Те са ненадминати с 43% ръст до 1.7 милиарда лева
Те са ненадминати с 43% ръст до 1.7 милиарда лева Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Българските банки имат най-голям ръст на нетната печалба в целия регион на Югоизточна Европа, сочи годишната класация на агенцията за финансова информация See News, предава mediapool.bg.

На фона на нулевите лихви банките у нас отчетоха рекордна печалба през 2018 г. в размер на 1.7 млрд. лв. Това е ръст от 43% спрямо 2017 г., сочи статистиката на Българската народна банка (БНБ). По този показател България изпреварва всички други страни, попадащи в класацията на See News.

На втора позиция по ръст на печалбата на банките е Хърватия – 39%, следвана от Северна Македония – 28%, Румъния – 22%, Словения – 20%, Молдова – 12%, Сърбия – 8%. Албания и Черна гора обаче отчитат спад – съответно с 9% и с 10%.

През 2018 г. общата нетна печалба на 100-те най-големи кредитни институции в Югоизточна Европа расте с 24% спрямо 2017 г. до 4.35 млрд. евро, като в същото време намалавя броят на банките, отчели загуби.

Тази година положителният тренд за българските банки продължава и те отчитат още по-висока печалба дори от миналогодишната. Към края на април секторът е на плюс 454 млн. лв., което е с 58 млн. лв. или 14.5% повече спрямо същия период на 2018 г., съобщава БНБ.

Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов ръстът от 2018 г. се дължи преди всичко на по-малките разходи за лоши кредити, т. нар. обезценка.

"Лихвеният доход на банките е почти непроменен в сравнение с 2017 г. Тоест там растеж не можем да открием. Доходът от такси е с няколко десетки милиона по-висок, тоест също е незначителен елемент за промяната. Ако изключим обаче еднократния приход на една банка от дивидент, ако изключим добавянето на една нова банка в статистиката и още няколко еднократни фактора, печалбата на банковия сектор за 2018 г. е с 10% по-висока в сравнение с 2017 г. Ръстът се дължи единствено и само на един основен фактор – по-малките разходи за лоши кредити, т. нар. обезценка. Добрата икономическа среда помага на банките да губят по-малко от лоши кредити", коментира Андронов пред Mediapool през март тази година.

Според анализа на See News банковият сектор в Югоизточна Европа бележи стабилен растеж през 2018 г. България е на трета позиция по обем на банковите активи след Румъния и Хърватия.

България отчита и силен ръст на раздадените заеми – 12%, което я нарежда на трета позиция след Молдова с 19.1% и Сърбия с 12.3%.

Общият размер на банковите активи в класацията отчита ръст от 5.5% на годишна база до 312 млрд. евро.

Единствената българска банка в топ 10 на класацията на See News е УниКредит Булбанк, която заема 6-о място и притежава активи в размер на 9.9 млрд. евро.

Банка ДСК е на 11-а позиция с активи от 7.39 млрд. евро. На 12-о място е ОББ с 5.76 млрд. евро.

Преди УниКредит в класацията на See News са три румънски и две хърватски банки.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари