Български златотърсачи трескаво търсят хайдушки богатства

1
Български златотърсачи трескаво търсят хайдушки богатства
Снимка: metaldetecting.eu

Хайдушки и тракийски съкровища, заровени дълбоко в земите ни, подлудяват иманярите у нас.

Легендите разказват, че стойността им е стотици милиони, а десетки златотърсачи са намерили смъртта си, докато са се опитвали да ги открият. Последният случай на загинал човек беше в могила край пътя Добринище – Гоце Делчев. Там местността Лушин се превърна в лобно място за 55-годишния Иван Тончев. Той и двамата му приятели прокопали тунел в могила, където според легендите се криело несметно тракийско съкровище.

Местните разказвали, че племената, които напуснали района през седми век, оставили по земите купища златни украшения. Обгазяване от агрегата, с който изпомпвали водата от могилата, обаче убило Иван. Веднага след инцидента се заговори, че това може би е проклятието, което пази златото на траките. Именно тези древни племена са в основата на едно от най-търсените иманета у нас. Историците твърдят, че те са се занимавали с добив на злато и поради тази причина са оставили много скрити съкровища след себе си.

Освен от историческите факти златотърсачите са буквално омагьосани и от романтичната история за съкровището на Вълчан войвода. Мъжът, който живял през 18-ти век по земите ни, обирал турските кервани, пощи и хазни, за да финансира освобождаването ни. Той дори предложил на руския цар да плати на армията, на вдовиците и сираците на войниците, както и боеприпасите, за да дойдат „братушките” да ни освободят. Руският цар обаче не повярвал, че един хайдутин, какъвто бил Вълчан войвода, може да има толкова много злато, и отказал. Така купища от откраднатото съкровище на войводата останало непохарчено и пръснато из пещери и скрити места по цялата страна. Легендите, които вървят от уста на уста сред иманярите, разказват за тонове злато. Според тях то се намирало близо до река Дунав, край Охрид, Видин или Чаталджа. Никой досега обаче не е открил нищо.

„Хората, които търсят тези съкровища, са т.нар. селски иманяри. Те нямат исторически познания, а се позовават само на легенди, много от които самите те измислят. Тези хора твърдят, че там, където е скрито съкровището, играели пламъчета нощно време и така щели да го намерят”, обясни проф. Божидар Димитров.

Друго легендарно съкровище било това на поп Мартин, който бил близък на Вълчан войвода. Според преданията, които не дават мира на иманярите, то също било няколко тона чисто злато. Едно от местата, на които се предполага, че е заровено съкровището, се намира над родопското село Косово в община Асеновград. Там златотърсачите не спират да ровят с надеждата, че ще намерят несметните богатства.

Други съкровища, които т.нар. селски иманяри търсят трескаво, са на Страхил и Ангел войвода.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари