Български вокал на “Дийп Пърпъл”

0

Бившият оперативен работник от ДАНС Владислав Попов на 40 г. заряза всичко и замина за САЩ заради любовта си

Представяте ли си българин да е вокал на “Дийп Пърпъл”?

Звучи невероятно, но е факт. Макар и само за няколко часа, един българин пя с членове на легендарната рок група, пише 24 часа.

Владислав Попов имаше шанса да сбъдне мечтата си и да се качи на една сцена с барабаниста Йън Пейс, китариста Стив Морз, както и с един от легендарните гласове на “Пърпъл” - Глен Хюз. Харесали го толкова, че Хюз дори се провикнал “Обичам България”.

Звучи като приказка. Но Влад, както го наричат приятелите му в Америка, може да се похвали още, че е бил на една сцена и с Тони Франклин - басист, свирил с Джими Пейдж от “Лед Цепелин” и Пол Роджърс от “Бед Къмпани”, както и с Дейвид Ковърдейл в “Уайтснейк”. Както и с Роб Халфорд от “Джудас Прийст” и Руди Сарзо - китарист на Ози Озбърн, на “Уайтснейк”.

Владо на една сцена с Роб Халфорд от “Джудас Прийст”.

Интересното е, че Владо не е професионален музикант. А приключенията му на сцената се случват в рамките на около година, откакто живее в Сан Диего в САЩ.

Владислав Попов със сина си и китариста Руди Сарзо

Всичко започва миналото лято, когато във фейса му излиза съобщение за Rock&Roll Fantasy Camp. Това е нещо между музикален университет и състезание - за 4 дни те обучават звезди на рока, а накрая пееш с тях в легендарното за Лос Анджелис заведение Whisky Go Go. Първият “лагер” на Владо бил с „Джудас Прийст”, на които също е голям фен.

Сформираш група, с която след 4 дни трябва да се представите добре. Не е точно състезание, но все пак накрая публиката си избира фаворит, разказва Владо. И неговата група обира овациите на публиката. Като първи ментор му се паднал Руди Сарзо. Харесал го толкова, че накрая написал във фейсбук колко е горд с българския си ученик. Сприятелил се и с Роб Халфорд.

“Изживяването е уникално. Това са колоси в музиката, чак не можех да повярвам, че се държат с мен като с приятел, прегръщаме се и се потупваме по рамената. Но беше толкова естествено”, разказва Владо.

В началото на март отново се включил в рок лагера. Но вече не като новака от България. И се качил на сцената с най-големите - барабаниста от “Блек Сабат” и “Дио” Вини Апис, Стив Морз, Тони Франклин. Свирили за болно от рак момче, което също било с тях на сцената с китара. Разказва, че дори в детските си мечти не си е помислял, че ще е на една сцена с любимите си “Дийп Пърпъл”. А в родния му Ботевград като ученик го наричали Владо Пърпъла, толкова голям фен бил на групата. Бил на 9 г., когато чул парчето “Целувката на циганката” от плоча на Данчо Стълбицата и бил запленен.

Владо е роден на 11 март 1975 г. в Ботевград. Родителите му са учители - майка му е музикален педагог, а баща му Георги Василев е преподавал машинно чертане, преди да стане кмет на близкото село Боженица, където живее и до днес, вече като пенсионер. Музикалния ген обаче Владо наследява от дядовците си. Единият бил ръководител на духовия оркестър в Трудовец, където момчето живяло през първите си 7 г. Другият, на когото е кръстен - Васил, пък бил поп в село Боженица и също пеел хубаво.

Владо не се е занимавал професионално с музика, никога не е ходил на уроци. Като ученик тренирал лека атлетика и бил спортист. На 16 г. заедно с приятели създали в Ботевград групата No Smoking, в която той, като самоук музикант, свирел на бас китара.

След това завършил НСА като учител по физическо възпитание. Но се насочил към системата за национална сигурност. Завършил школата в Симеоново и започнал работа в ДАНС. Той е от първите служители на службата, 15 г. е бил оперативен работник. И е първият награден - със заповед на бившия вътрешен министър Георги Петканов, защото заловил убиеца на две момчета

В тези години не хващал китара. През 2012 г. обаче изпитал нужда от “бягство” от натовареното си ежедневие. Запознал се с други музикални фенове и решили да си направят концерт. Но хората толкова ги харесали, че направили група “Дрийм Улайлд”. Имали много участия по клубове, издали и два сингъла, на единия от които Владо писал музиката и текста.

И така до 2015 г., когато в живота му не “влетяла” една жена - Цветанка Романска. И обърнала 40-годишния му свят тотално наопаки. Двамата са бивши съученици от гимназията.

След години я открил случайно във фейсбук. Тя е IT специалист, от години живее в Сан Диего, където работи за голяма софтуерна компания. Започнали да си пишат денонощно, оказало се, че имат много общи интереси - музиката, спорта, планините, пътешествията... И без да се усети, приятелството прераства в любов. Тя идва на два пъти в София за няколко месеца, след това Владо решава да напусне работа и да замине при нея в САЩ. Двамата сключват брак, а на 25 май миналата година се ражда синът им Едислав. Владо още не работи там, затова гледа сина си. И тъй като му е тръгнало на промени в живота, сериозно се замисля дали да не се занимава изцяло с музика и да не направи своя група в САЩ.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари