Български военен кораб ще отплава за Антарктида

0

На церемония в Гербовата зала Румен Радев връчи националния флаг на изследователите от 31-ата Българска антарктическа експедиция

"Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна общност през последните десетилетия".

Това заяви президентът Румен Радев, който на церемония днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В приветствието си към изследователите, държавният глава подчерта, че разгадаването на тайните на Белия континент има принос не само към борбата с климатичните промени, но в условията на остро геополитическо противопоставяне Антарктида е и пример за дългогодишно ползотворно и безкористно партньорство на учени от различни нации, образец за мирното бъдеще на нашата планета.

Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, носи национална гордост и е солиден международен капитал“, допълни Румен Радев.

Държавният глава отбеляза че с изпълнението на Националната програма за полярни изследвания нарастват не само научните амбиции, но и възможностите на нашите полярници. Тази година за първи път български военен научноизследователски кораб ще напусне Черно море и ще осъществи плаване до Антарктида. Плаването на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ е знаково за морската ни история. „Този факт не само още веднъж ни утвърждава като морска държава, но е важна крачка към по-голяма самостоятелност на нашите полярници и много по-категорично ще позиционира България на Белия континент“, посочи Румен Радев и изрази благодарност към Министерството на отбраната и Българските военноморски сили.

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия, на които държавният глава изрази благодарност за активното сътрудничество между учените от техните страни и българските изследователи в рамките на полярните експедиции.

„Когато президентът на Република България, избран демократично от целия народ, ни връчва знамето, когато чуем националния химн, ние знаем, че отиваме на една отговорна национална задача. Вярно, на другия край на света, но този край на света вече от 30 години е български“, заяви проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните антарктически експедиции и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт, който прие българския трибагреник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари