Български учени с успешна разработка за ранно откриване на рак

0
Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати
Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати Видео: NOVA

Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак.

В партньорство с изследователи от Белгия и Италия, инженерите от техническия университет във Варна, вече успешно визуализират в детайли трудно откриваеми тумори.

Почти всяка минута една жена в света умира от рак на гърдата. Заради тази статистика преди 7 години инженерът по биомедицинскатехника Кристина Близнакова започва да търси начини за по-прецизна и безопасна диагностика.

 „Понеже томографията изисква много проекции, знаете, нашата идея е да вземем по-малко проекции и да видим дали качеството на тумора, който ще реконструираме ще бъде същото както при повечето проекции”, казва доц. Кристина Близнакова, предава NOVA.

За разлика от досегашните двуизмерни технологии, българският проект е лесно приложим в практиката, защото е базиран на 3D модели на злокачествени тумори.

Малки лезии,  които не могат да бъдат открити в мамограма на гърда, могат да бъдат ясно открити с тази техника и не само да бъдат открити, но и да бъдат разграничени границите”, обяснява доц. Близнакова. Засега учените се опитват да намалят облъчването, което според екипа е постижимо в близко бъдеще. А след като влезе в практиката, технологията може да бъде прилагана при рак на белия и на черния дроб.

С откритието си учените от Варна вече успели да сканират и открият дефект по аварирал самолет и да помогнат на костенурка със счупена черупка.

Екипът вече подготвя и мобилно приложение за ранна диагностика на рак на гърдата. С него всяка жена сама ще може да оцени доколко е застрашена от заболяването и ще получи съвети от специалисти къде и как да се прегледа.  

Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари