Български студент стана математик №1 в САЩ

0
Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Бургас
Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Бургас Снимка: Черноморски фар

Иван Ценов от Царево е обявен за най-добрия математик сред първокурсниците в Бостънския университет в САЩ.

Титлата си той получи след усилена едногодишна работа под ръководството на своите професори в престижното учебно заведение, информира Черноморски фар.

Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Преди това е учил в Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“ и в Базовото училище „Михаил Лъкатник“ в морския град. После е завършил Американския колеж в столицата. Веднага след това е приет в Бостънския университет, като е спечелил пълна стипендия.

Сега му предстои да бъде във втори курс в специалността „Физика и математика“. Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем нобелови лауреати, сред които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на наградата „Пулицър", девет носители на „Оскар", носители на наградите „Еми" и „Тони" сред своите преподаватели и възпитаници.
Иван Ценов е почитател на точните науки още от дете. Родителите му го записали в първи клас в Музикалното училище в Бургас, но после даровитият ученик е прехвърлен в паралелка със засилено изучаване на науката за числата и тяхното приложение. Не се отказва и от музиката. След като се научава да свири на пиано, става и китарист. И споделя, че и днес обича да свири винаги, когато има време и настроение за това.

Сега младият студент разказва за обучението си зад Океана с ентусиазъм и споделя, че е получил прекрасна възможност да развива потенциала си. „Всичко е направено така, че да предразполага към развитие. Материалната база е отлична. Професорите ни са невероятно отзивчиви“, коментира Иван Ценов. Но е категоричен, че в пътя пред него му предстои да положи още много усилия и ясно си дава сметка за това.

Мечтата на момчето е след като завърши, да се занимава с научно-изследователска работа. Със съжаление си дава сметка, че ще му бъде трудно да реализира плановете си, ако работи в България. Но се надява, че ще успее да организира времето си в бъдеще така, че да може да работи освен в чужбина, и по проекти, свързани в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари