Български села с уникално забавни имена

2

Българският език е толкова богат и колоритен и в това не се съмнява никой. Същото важи и за имената на населените места, с които са ги кръщавали нашите предци. Сигурно всеки знае поне едно село в България със странно и смешно име. Много голяма част от тези селища с колоритни и забавни имена, се намират в Габровска област. И това не е случайно, защото за чувството на хумор на габровци се носят легенди.

Точно в тази част на България се намират села с уникално забавни имена като например Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх и други. Твърди се, че повечето от тези села са получили своите имена заради прякорите на хората, които се смятат за техни основатели.

Точно такъв е случаят със село Торбалъжи, което се намира съвсем близо до Габрово. То е било наречено така по прякора на първия човек, който се заселил в това селище, а именно Дончо Торбалъжи, който бил козар. Хората му дали този прякор, защото имал умението да разказва изключително увлекателно истории, които си измислял сам. Двата квартала, които са в пределите на Габрово – Андреево и Любово също са били някога села. Преди да станат част от града, те също са имали забавни именаТърсигъзи и Гъзурниците. Името Гъзурниците е дошло от данъка върху произведено жито „гъзурнина”, който бил характерен в миналото за този край на България.

Селища с други подобни интересни и смешни имена има и в община Дряново. Сред тях са село Дупините, Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша. В община Трявна пък има село със звучното име Пържиграх, в което днес не живее никой.

Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, велинградското Кръстава, великотърновското Вонеща вода и много други.

Сред десетте най-странните имена на селища в страната ни обаче, попадат следните: Вещица, Гърло, Недоклан, Сливата, Глутници, Пишурка, село Държава, както и село Сърбогъзи, което вече е сред изчезналите села в България.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари