Български гимнастици със синдром на Даун ще участват на световно първенство

1
За първи път България ще има участници на световно първенство за младежи със синдром на Даун
За първи път България ще има участници на световно първенство за младежи със синдром на Даун Видео: BTV

За първи път България ще има участници на световно първенство за младежи със синдром на Даун

За първи път България ще има участници на световното първенство по спортна гимнастика за младежи със синдром на Даун. Страната ни ще бъде представена от Радена Ангелова и Емилиян Костадинов, които ще се съревновават с гимнастици от 21 страни, предаде bTV.

Надпреварата започва на 1 декември и ще продължи 4 дни в италианския град Понте ди Леньо.

„Към това се стремим - да покажем, че родителите и децата, които имат интелектуален или физически проблем, също имат шанс в спорта. Това помага не само за социалната интеграция, не само за вдигане на самочувствието, но и за бъдещето, което те преследват неимоверно", коментира председателят на Българската федерация по адаптирана физическа активност Слав Петков.

Гимнастиците ни тренират от само 3 месеца, но благодарение на преподавателите от катедра „Гимнастика“ към Националната спортна академия, ще бъдат конкурентоспособни в надпреварата.

„Тази подкрепа, която оказаха и без която нямаше как да се справим, се надявам да отвори нови врати и един нов прочит на гимнастиката за тези хора“, признава Петков.

Той също е категоричен, е че България един ден ще бъде сериозна конкуренция, именно благодарение на тези млади спортисти. „Това е едно ново начало. Очакваме го, надявайки се, че ще стигне до все повече състезатели, които са в тази ситуация – със синдром на Даун или с друг интелектуален проблем“, завършва Слав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари