Български филм в надпреварата за голямата награда "Златен леопард" на международен кинофестивал

0
"Урок" бе сред най-големите успехи на новото българско кино с множество награди от над десет фестивала
"Урок" бе сред най-големите успехи на новото българско кино с множество награди от над десет фестивала

Новият филм на авторите на "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Слава" ще направи световната си премиера на известния кинофестивал в Локарно между 3 и 13 август.

Той е един от двата български филма в надпреварата за голямата награда "Златен леопард", заедно с дебюта на Ралица Петрова "Безбог", и едно от общо трите български участия на фестивала. В късометражния конкурс е избрана копродукцията между Португалия и България Septembro на Леонор Ноиво, съобщава "София филм фест".

"Слава" на Грозева и Вълчанов ще се състезава с още 16 филма от цял свят. Сред тях е и новото предложение на румънеца Радо Жуде ("Сребърна мечка" в Берлин за "Аферим", също в копродукция с България и още няколко страни) Scarred Hearts, представяна в рамките на пазара за копродукции на "София филм фест" "София мийтингс", отбелязват от българския фестивал.

Пълнометражният дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Урок" бе сред най-големите успехи на новото българско кино, с награди от Сан Себастиан, Варшава и още над десет фестивала, достигна и до финалната тройка за отличието на европейския парламент "Лукс". В главните роли в "Слава" отново влизат познатите от филмите им лица Маргита Гошева и Стефан Денолюбов.

"Безбог" на Ралица Петрова пък миналата година бе получи награда за проект в развитие на филмовия фестивал в Сараево. Нейни късометражни филми са носители на наградата "Prix UIP" и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на "Берлинале" и в Кан. "Безбог", който е сниман във Враца, разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция, на черния пазар. Локарно също е неговата световна премиера.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари