Българската индустрия работи на загуба заради рекордните цени на тока

1
Бизнесът се готви за протест заради бездействието на държавата
Бизнесът се готви за протест заради бездействието на държавата

От началото на годната средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 52 евро за мегаватчас.

За сравнение, в Германия е била 32 евро, а във Франция – 35 евро. А този уикенд разликата достигна фрапиращи нива – 2 евро в Германия, 14 евро във Франция и 63 евро в България при сегмент „ден напред“.

„Имаше случаи, при които купувахме на 130 евро. И това не са единични случаи, на такива пикове. Умишлено или не, тази несигурност и непрогнозируемост убива индустрията в страната. Независимо дали са малки и семейни фирми, или големи промишлени предприятия, всички са негативно засегнати“, коментира пред Nova Славин Янакиев, изпълнителен директор на старозагорското индустриално предприятие „Прогрес“.

Той обясни, че при цена на тока над 40 евро за мегаватчас предприятието вече работи на загуба.

„Вече втори месец работим на загуба, защото цената е над 52 евро.  А сме длъжни да купуваме, защото производственият ни процес е постоянен. Хората напускат българските фирми, искат възнаграждения като в Западна Европа, а ние се опитваме да им ги даваме. Но цената е два пъти по-висока у нас, отколкото е в Германия, а понякога, както този уикенд - 40 пъти по-висока“, каза Янакиев.

Според него движението на цените на българската енергийна борса  не подлежат на здрава логика, поради което той не изключва да има протести срещу бездействието на държавата. Вместо да работим, ще трябва да изкарваме хората, за да се даде гласност на проблема, за да може този пазар да стъпи на здрава логика и да работим спокойно, да знаем каква ще е цената на тока и да е съизмерима със съседните страни и на Западна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари