Българската държава инвестира в наука

0
Във всички основни области бяха инвестирани средства, заяви акад. Николай Денков
Във всички основни области бяха инвестирани средства, заяви акад. Николай Денков Снимка: Министерски съвет

Във всички основни области бяха инвестирани средства, заяви акад. Николай Денков

През последните години българската държава влага все повече национални средства в изграждането на научна инфраструктура и закупуването на оборудване за модерни лаборатории. „Във всички основни области бяха инвестирани средства както чрез Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, така и чрез Националната пътна карта за научна инфраструктура.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков, след като откри новия роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ към Института по астрономия на Българската академия на науките.

Инфраструктурата е изградена като част от консорциума Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО), включен в координираната от Министерството на образованието и науката Национална пътна карта за научна инфраструктура още през 2010 г. В РАЦИО до момента са вложени 6,86 млн. лв. Стойността само на новия телескоп е близо 3,5 млн. лв.

Откритият днес телескоп е сред най-добрите в Югоизточната част на Европа. Неговите възможности ще позволят на българските астрономи да участват в международни изследвания на небесните тела. Акад. Денков подчерта силните традиции на българската астрономия и високия авторитет на българските учени в тази област в света. „Затова школата ни заслужава това модерно съоръжение, закупено с държавни средства“, посочи премиерът.

Успоредно с апаратурата науката има нужда и от по-добри условия за учените, особено на младите, каза още министър-председателят. За целта трябва да бъде увеличено финансирането за наука, включително за заплати на изследователите. Необходимо е да се създаде също система за кариерно развитие на младите учени, която да ги мотивира и оценява, когато постигат резултати. „Тези две задачи трябва да се изпълнят заедно, иначе няма да си свършим работата“, заяви акад. Денков.

Според премиера България има много изследователи, посветени на науката и с добри научни постижения. Обществото обаче има нужда от повече информация за смисъла от тяхната работа и ефекта ѝ за подобряване на живота на всички. Освен това науката трябва да бъде в основата на управленските решения „Сложни структури като държава, област, община трябва да се управляват на базата на истински научни данни. Сложните проблеми на хората изискват научен подход, който почти винаги комбинира различни научни знания. Трябва да разберем, че науката ни е необходима, за да живеем по-добре. Тогава ще ценим повече и труда на учените“, обясни министър-председателят.

В откриването на новия роботизиран телескоп се включиха също министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на НАО „Рожен“ проф. Евгени Семков. Гостите се насладиха на изпълненията на младата народна певица и цигуларка Диана Чаушева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари