Николай Денков: Инвестираме 2 милиарда лева в Стара Загора, Перник и Кюстендил

1
Тези райони могат да се превърнат в икономическото сърце на България, заяви премиерът
Тези райони могат да се превърнат в икономическото сърце на България, заяви премиерът Снимка: Христо Касабов, БТА

Тези райони могат да се превърнат в икономическото сърце на България, заяви премиерът

Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикуваха днес дългоочакваните планове за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Дългоочаквани не само, защото става дума за инвестиране на над 2 млрд. лв. европейски средства, а и защото засягат съдбите на десетки хиляди души в България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на днешното правителствено заседание, предаде БТА.

През следващите седмици тези териториални планове ще бъдат обсъдени и по регионите и със социалните партньори, така че да могат да се чуят всички предложения и където е необходимо да бъдат допълнени и изпратени до края на септември в Европейската комисия за обсъждане. До края на годината се очаква да бъдат приети след провеждане на преговори, така че да можем да старитарме дайностите и да започнат инвестиците, поясни Денков.

По думите му тези планове предвиждат редица мерки, не просто свързани със запазването на работни места, а за развитието на регионите по най-съвременен технологичен и съвременен начин. Това значи, че министерствата на енергетиката и на регионалното развитие през следващите години трябва да работят в много тясно сътрудничество с министерството на икономиката и министерството на иновациите и растежа, за да могат да бъдат привлечени инвеститори, посочи Денков. Трябва да се работи и с министерството на образованието и с това на труда и социалната политика, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, а където е необходимо да се адаптира образователната система с професионалните гимназии и висшите училища, така че те да могат да се реализират по най-добрия възможен начин, каза министър-председателят.

Денков посочи, че в териториалните планове е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, също така възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които могат да бъдат различни и да допълват въглищните централи. В плановете са предвидени също възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение, производство на батерии, на нови технологии, електролизьори за производство на водород, каквито в България в момента няма, каза Денков. Той поясни, че идеята е да използваме по възможно най-добрия начин тези средства, да съчетаем европейските инвестиции с частни, за да може тези региони не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    нали имаме
    Баш парче депутат от пп-дб, управляващ значи! За друго рипа, ама за това си трае?!?
  • 2
    3
    тоди
    Стига сте наливали в тоя ЮГ!!! За какво плащаме данъци на едно?!!
  • 4
    2
    Русенец
    А за Русе - кога? Или за нас - от трите най-дългия. Нещастни еврогейски толерасти!
  • 8
    1
    Дгд
    А за Северна България един кор нали? Мама ти нещастие мръсно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари