Българки протестираха на празника си

0
България да се пребори с домашното насилие
България да се пребори с домашното насилие Снимка: БГНЕС

България да се пребори с домашното насилие.

Това е една от целите на шествието за правата на жените, което се проведе в центъра на София на 8-ми март, предаде БГНЕС.

"Все още не сме постигнали пълна равнопоставеност на половете, категорична е Надежда Дерменджиева от Български фонд за жените. Тя изтъкна, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. 15% по-ниски заплати взимат жените, сравнение с мъжете, за една и съща работа и 40% по-ниски пенсии. Искаме да живеем в по-добър свят. Ако сме равни, всички ще живеем по-добре, е нашето послание днес", заяви още Дерменджиева.

„С шествието целим веднъж да покажем солидарност с всички женски маршове, които се провеждат по света, както и да отправим съвсем реални политически искания, свързани с промяна в законодателството и скорошното и бързо ратифициране на Истанбулската конвенция, която е конвенцията на Съвета на Европа за борба и превенция на домашното насилие”, заяви от своя страна Гергана Куцева, също от БФЖ.

Тя обясни, че конвенцията е всеобхватен, правен документ, който ще реши проблема с насилието в няколко основни насоки - превенция, събиране на статистика за жертвите на насилие, осигуряване на защита за жертвите, преследване на насилниците, което значи криминализиране на домашното насилие, което в момента не е и се брои като дребно хулиганство или битов инцидент.

Лора, която е американка, живееща в България от 3 години и половина, също бе дошла да изкаже подкрепата си. „Ние сме тук, защото правата на жените са човешки права и искаме правителството да разбере това – и в САЩ, и в България”, заяви тя.

Според Анея Бородецки, въпреки че на теория би трябвало мъжете и жените да имат равни права, на практика не е точно така. „Тук съм, защото 8-ми март е международен ден на жените и, въпреки че жените са над 50% от населението в България, сме третирани малко или повече като малка, маргинална група. Когато се говори за женски проблеми, те са в някаква розова серия, тип по-маловажни. Ако се заговори за разлика в заплащането, не това го няма, това не се случва, без значение колко проучвания се правят”, смята тя.

Някои от лозунгите, които жените развяха днес бяха – „Искаме България да ратифицира Истанбулската конвенция”, „35% от убийствата и опитите за убийства са извършени от настоящ или бивш партньор”, както и „Любовта не боли”.

В шествието, организирано от Български фонд за жените, се включиха десетки български жени. Организацията се солидаризира с глобалното послание за гарантиране на равноправие, справедливост и човешки права на жените, което ще бъде излъчено в над 30 страни по света.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари