Българка в Маракеш: Пеех на сцената, когато здраво разтресе

0
До този момент жертвите са 1037, а над 1000 са пострадалите от опостушително земетресение в Мароко
До този момент жертвите са 1037, а над 1000 са пострадалите от опостушително земетресение в Мароко

До този момент жертвите са 1037, а над 1000 са пострадалите от опостушително земетресение в Мароко

"В момента, когато се случи бях на сцената, пеех. Първите секунди се почувства доста здраво да тресе. И аз автоматично, един инстинкт ме накара веднага да тръгна да бягам“, разказа пред bTV Детелина Велева, която е от Варна, но от 13 години живее в Маракеш и работи като певица.

Според вътрешното министерство на Мароко до този момент жертвите са 1037, а над 1000 са пострадалите, като повече от 700 са в критично състояние.

Епицентърът е бил във Високите Атласки планини, на 71 км югозападно от Маракеш.

Земетресението е усетено и в Рабат и Казабланка. Смята се, че много от жертвите са в отдалечени села. Властите призоваха жителите да дарят кръв, тъй като в болниците има наплив от ранени хора.

„Всички хора тръгнаха да бягат, бяха се паникьосали много. Крещяха викаха, беше някакъв ужас, беше страшно. Аз доколкото знам от 170 години не е имало земетресение в Маракеш, те не знаят как да реагират“, добави тя.

Йордан заснема видеа в историческата част на града, веднага след труса. Вижда падащи тухли, хаос и хора, получаващи паник атаки.

Пострадали са древните крепостни стени на Маракеш.

„Пострадахме в стария град. В къщите не може да се влезе. Не можем да продължим без вода и ток. Пътищата са блокирани“, каза Милоуд Скруд, жител на Маракеш.

„Назад и напред - всичко започна да се движи. Грабнахме някои дрехи и чантите си и избягахме. Взехме възглавници и одеяла за всеки случай“, добави Триша, която е туристка от Австралия.

Силни вторични трусове са усетени в цялата страна.

В Казабланка също прекарват нощта на улицата.

„Къщата се разлюля много, всички бяха уплашени, а аз бях шокиран и не разбирах какво се случва. Чух хора да крещят, всички излязоха от домовете си. Не могат да се приберат, защото все още се страхуват от последния трус, първият не го усетихме“, разказа Мохамед Такафи, който е жител на Казабланка.

Според местни медии, отдалечените села в Атласките планини, които са силно засегнати от земетресението, са труднодостъпни. Мароканските власти вече предупредиха, че може да отнеме дни, преди спасителите да успеят да стигнат до тези райони, където има предимно стари и нестабилни сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари