Българка създаде специални ефекти за "Аватар"

1

Режисьор-аниматорът Ива Петкова - Антиоко е част от екипа продукцията

Българската възпитаничка на НАТФИЗ "Кр. Сарафов" Ива Петкова-Антиоко е част от екипа, заснел филма "Аватар 2". Красавицата, която повече от 20 години живее в Лос Анжелис, е режисьор аниматор и бе част от екипа, който излезе на 16 декември в Лос Анджелис на специалната гала, организирана за премиерата на касовия хит, пише България Днес.

Ива е участвала в създаването и режисирането на голяма част от специалните ефекти, които в "Аватар" са повече от обикновено. На невероятната визия се дължи и страхотният успех на филма и именно там се включва нашето момиче.

Нашенката е участвала в направата и на други ленти, номинирани за световни конкурси. Самата Ива също е режисьор и неин филм е класиран сред 20-те финалиста на конкурса "Проджект имаджинейшън" на режисьора Рон Хауърд преди години. Конкурсът е базиран на снимки, които са спечелили фотоконкурс и идеята е да се направи сценарий по тях.

"Много обичам работата си. Да бъда част от "Аватар" за мен е щастие, сърцето ми се вълнува много", пише в нета красивата Ива.

Тя е работила и над визуалните ефекти на сериалите "CSI: От местопрестъплението", "Бойна звезда: Галактика", "От местопрестъплението - Маями", със звезди като Джери Брукхаймер, Дейвид Карузо, Джеймс Гандолфини, покойния Тони Сопрано от сериала "Семейство Сопрано", Джон Траволта, Джаред Лето, Салма Хайек, Мак Тейлър и много други. За всички тях Ива разказва, че са изключително харизматични и приятни хора.

"Аз съм художник, макар че първоначално работих като графичен дизайнер, защото съм режисьор аниматор. Завършила съм при великия режисьора и аниматор Доньо Донев", казва Ива.

Първоначално тя работи в българската фирма "Ню имидж", след това става специалист по 3D визуалните ефекти. UFO Films е следващото ѝ работно място, след като заминава за Щатите. Там става 3D VFX специалист.

Малко преди да замине за Страната на неограничените възможности, е била един от първите графични дизайнери на Би Ти Ви.

В Лос Анджелис, който е избрала заради свободолюбивия дух на хората там, се омъжва за режисьора и продуцент Крейг Антиоко. Имат двама синове - Лео и Калвин. И двамата днес с възхищение говорят за майка си, след като изгледали "Аватар 2".

Сестрата на нашенката – Катрин, също живее извън България - във Вашингтон.

Ива често се прибира у нас, за да види близките си. Майка ѝ Рада Петкова е един от водещите български фоторепортери и председател на Клуба на фоторепортера, а баща ѝ е известен художник. Самата тя се шегува, че от фоторепортер и художник се е пръкнал кинаджия. Родителите ѝ също са горди с успехите на двете си момичета.

Изкара почти милион у нас

В България "Аватар 2: Природата на водата" е изкарал над 933 000 лева само за първия си уикенд на екран. Като се добавят и приходите от предпремиерните прожекции, резултатът е 1,040 млн. лв. Това е впечатляващ резултат след пандемията и най-успешен за годината в момента филм. Подобно на оригинала от 2009 г. филмът на Джеймс Камерън има потенциала да привлече и онези зрители, които традиционно не посещават често киносалоните, и онези, които не са на "ти" с научнофантастичния жанр. Тук е и едно от качествата на поредицата на режисьора и сценарист - въпреки фантастичната среда на планетата Пандора сюжетите хващат общочовешки теми и дори някои клишета, които могат да заинтригуват по-широк кръг от зрители.

Излизането на филма е обект на осем закъснения заради пандемията. Организации като Националния борд на прегледа и Американски филмов институт го считаха за един от топ десетте филма на 2022 г. Филмът получава две номинации в 80-те награди "Златен глобус", включително за най-добър филм - драма и режисура.

"Аватар 2" е вторият филм от поредицата "Аватар" на Камерън, след "Аватар" (2009).

Новите членове на състава включват Клиф Къртис, Еди Фалко, Джемейн Клемент, Кейт Уинслет, Брендън Коуел, Мишел Йео, Брендън Коуел и Вин Дизел. Снима се три години.

Само пет филма в историята са успявали да преминат границата от 2 млрд. долара приходи в световен мащаб: "Аватар 1", "Отмъстителите: Краят" (2019), "Титаник" (1997), "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015) и "Отмъстителите: Война без край" (2018).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари