Българка разказа как се действа срещу домашното насилие в Германия

1
Работещ механизъм
Работещ механизъм Видео: NOVA

Работещ механизъм

Докато у нас да се сдобиеш с ограничителна заповед срещу насилник понякога се оказва мисия невъзможна, то в Германия от години има работещ механизъм. Полиция, психолози и адвокати помагат ежедневно на жертвите на домашно насилие от подаването на сигнала до решението на съда. За това споделя от първо лице българка, успяла да се спаси от агресията на бившия си приятел.

Кой ти звъни, кой ти пише, какво ти пише, защо ще ходиш там, защо се забави след работа? В неговата глава е някакъв страхотен филм от изневери, общуване с други хора, че за някой друг се гласиш, че не му принадлежиш изцяло. Такъв тип насилници просто имат чувството, че трябва да притежават абсолютно и на 100% приятелката до тях. Такъв тип мъже са много ревниви и с много високо его за себе си. Не могат да приемат, че ти ще изглеждаш добре, ще излизаш с други хора. Постоянно беше дебнене, следене”, разказва за преживяното Мария, цитирана от NOVA.

Така героинята ни, която ще наричаме Мария, описва живота с бившия си приятел в Германия. „Като всяко едно момиче - аз съм си казвала, че това е нещо, което той ще промени и ще поправи”.

Вместо промяна обаче идва ескалация. И психологическият доскоро тормоз прераства в опити за физическо насилие. Мария решава да избяга от дома си, оставяйки там всичките си вещи и дрехи. И отива при сестра си - в съседен град в Германия. Така, по думите ѝ, започва истинският кошмар.

"Той става изведнъж ужасно агресивен. Разполага с моите профили, пароли за сайтове, имейли, започва да се разполага с банковите ми акаунти. Беше пробвал да тегли кредит на мое име. Пуска снимки по бански или полуголи снимки в сайтове за запознанства. Ежедневно пропуснати повиквания, есемеси със заплахи. Обикаляше покрай адреса, на който живееше сестра ми, опитваше се да ме намери на места, на които преди това сме ходили заедно. Той ме срещна на улицата и счупи телефона ми", твърди жената.

След тази случка Мария решава да се обърне към полицията. "Още на първата среща с полицията и описване на случаяме молят да споделя с тях маршрутите ми – откъде минавам за работа, от кой магазин пазарувам, за да могат тези маршрути да ги включат в кварталните си обиколки. Умоляват ме в случай, че забележа нещо притеснително или ми се строи, че той е наоколо, веднага да им звъня. Това не беше молба от моя страна, те ме молиха да направя това".

От полицията осигуряват на Мария психолог и адвокат. "Показах си разпечатка от телефона, есемеси, снимките с намеци, че иска да ми причини нещо лошо и директно с адвокатката започнахме да работим в посока тези неща да се покажат пред съда и да бъдат доказателство пред съда, за да се издаде ограничителна заповед.Тя държеше за всяко нещо, което той направи - примерно днес съм получила 50 есемеса, аз да отида при нея. И така на момента се събират доказателствата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    Vcxzsdgh
    Германия си е Германия!!!!Там те молят да се обадиш,а тук казват""""Аа,то е битов въпрос оправяйте се сами""""И резултатите са на лице!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари