Българка и англичанин се венчаха по стар български обичай - с носии и магарешка каручка

1

Българката Татяна Янева и англичанинът Стивън Кларк вдигнаха сватба с магарешка каручка и в народни носии в Полски Сеновец. Те сключиха брак пред очите на цяло село, а венчавката извърши кметът Мариан Тонев в двора на общия им дом навръх Деня на Независимостта.

Венчавката се превърна в общоселски празник, защото през последните близо 20 години сватба тук не е имало, особено международна, както си говореха хората.

История като на кино

И двамата младоженци са на 60 години и са родени в един месец, но възрастта изобщо не им личи и не им попречи да тропат български народни хора няколко часа по време на традиционната българска сватба с всички ритуали.

И за двамата това бе втори брак. Те се срещат преди една година в къщата на нейния брат в селото, Стив е от четири години в Полски Сеновец, а тя била 5 години на гурбет в Кипър. Таня е от Стара Загора и има няколко стихосбирки, работила е в магазини за цветя и сувенири.

Стив е работил в кинематографията в Ливърпул, но се е пенсионирал като шеф на пощенска станция. И двамата са романтични натури и от самото начало между тях се появили искри и се намесили звездите, разказва любовната история Таня Янева.

Всъщност брак й предложил Стив и тя приела. „Не е падал на колене, но ми каза, че за него е много важно да се събужда до някого. За мен той е отговорен и ще бъдем щастливи.

Държи на българските ритуали и на народните носии, заради това и двамата сме облечени така – с цървули и навуща, както е било едно време.

Мисля си, че в предишен живот този човек е бил българин, защото това място сякаш е роден дом за него заедно с всички наши традиции и обичаи“, сподели още младоженката преди венчавката. Стив беше много притеснен и предпочиташе да се усмихва, но все пак каза, че тази жена е любовта на живота му.

И двамата имат големи деца и внуци – тя две деца, а той четири. Неговото семейство обаче не успя да дойде от Лондон за сватбата, но вместо това семейството и приятелите на Таня участваха активно в подготовката за тържеството.

Освен това над 25-те семейства англичани в Полски Сеновец бяха сред видните гости на сватбеното тържество. Селото пък бе направило като дар за младоженците огромна пита във формата на сърце, изпечена в местната фурна.

Таня и Стив ще живеят в неговата къща, където освен всичко друго атрактивно той е боядисал в цветовете на българското знаме бетонния електрически стълб в двора. Помолил е, а Таня е приела, в цветовете на родния трибагреник да бъде и лакът върху ноктите й в тържествения ден.

Дядо Тодор и внукът му Никола с магарицата Пена

бяха първата атракция в ранния следобед преди венчавката. Малко след 13 часа „лимузината“, застлана с шарени черги, спря пред къщата на младоженеца. Булката бе в друга къща в селото, откъдето малко по-късно колона от украсени автомобили начело с магарешката каручка взе булката по стара българска традиция с разбиване на портата и блага ракия.

73-годишният Тодор Кънев е сред най-видните самодейци в селото, той често използва 20-годишната си магарица Пена в мероприятия, но за пръв път я стегнал за возило на младоженци.

Освен това внучката му осигурила от ансамбъл „Сидер войвода“ в Горна Оряховица народните носии за него, за 16-годишния си брат Никола и за младоженците. Бай Тодор бе много горд и щастлив, че е нещо като главен шафер на тържеството, той изведе Стив от дома му в народната носия, а двамата заиграха ръченица под звуците на музика от ансамбъл „Полянци“ в Полски Тръмбеш.

След хората на площада бракосъчетанието бе извършено към 16 часа от кмета на Полски Сеновец. Таня Янева стана мисис Кларк след размяна на венчални халки, сълзи от щастие и целувки.

Тя бе внесена от магарешката каручка в къщата на ръце и успя да настъпи Стив първа, което означава, че тя ще командва в семейството. Британската общност извика три пъти по техен ритуал, а след това за гостите младоженците бяха приготвили скромно парти с кетъринг.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари