България въвежда военно обучение в училищата

3
Гимназистите ще учат как се помага на населението при кризи, какво представляват различните оръжия и екипировка на военните
Гимназистите ще учат как се помага на населението при кризи, какво представляват различните оръжия и екипировка на военните Снимка: Сухопътни войски / архив

Гимназистите ще учат как се помага на населението при кризи, какво представляват различните оръжия и екипировка на военните

По 5 часа военно обучение ще имат учениците в 11-и и 12-и клас от следващата учебна 2023/2024 г. Това предвижда проект на наредба за обучение на български граждани за защита на отечеството, пише "24 часа".

Военното обучение ще се провежда в часа на класа. То ще започва след 1-ви декември на съответната учебна година и ще продължава до края ѝ. Обучението на учениците ще се провежда в присъствието на класния ръководител, военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които са преминали специална подготовка за обучение на ученици.

Програмата за учениците от 10-и клас предвижда те да усвоят основни знания и умения като оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм, а също и защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

В програмата на 11-и клас пък е предвидено да се изучава историята и настоящето на въоръжените сили на България, техните мисии и задачи, както и участието им в операции и мисии извън територията на страната. Освен това те ще учат и за същността, целите и задачите на резерва, ще се запознаят с въоръжението, екипировка на военните и начина за прием на военна служба и на служба в резерва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    9
    ,Аз ОТКАЗВАМ
    ОТКАЗВАМ ДА БЪДА ЗАПАСНЯК ИЛИ ДА ЗАЩИТЯ БАНКИТЕ НА МУТРИТЕ,АВОАРИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ НА МУТРАГЕНИ И СПОКОЙСТВИЕТО НА ЧСИ-ТА.ОТКАЗВАМ ДА ЗАЩИТАВАМ ЗЕМЯ ЗАВЛАДЯНА ОТ ЧОРБАДЖИИ КОИТО ПРИБИРАТ МИЛИОНИ ОТ СУБСИДИИ И МАШИНАЦИИ,А В МЕСТАТА КЪДЕТО СА ЗЕМЛИЩАТА НА ОБРАБОТКА НЕ ДАДОХА И ЛЕВ ЗА УЧИЛИЩАТА,ЦЪРКВИТЕ ПО ЕДИН ЛЕКАР ДА ВОДЕХА ДВА ПЪТИ В СЕДМИЦАТА ДА ПРЕГЛЕДА ОСТАНАЛИТЕ 10 ИЛИ 20 СТАРЦИ.САМО ПРИБИРАТ ПАРИ И ГЛЕДАТ СЪСЕЛЯНИ ОТ Q7 АУДИ ДЖИПОВЕ ЗА ПО 200 000 ЛВ.И МЕРЦЕДЕСИ високомерно.ОТКАЗВАМ ДА СЕ БИЯ И ЗАЩИТАВАМ КРИМИНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 26 ГОДИНИ.ДА ХОДЯТ ЗАПАС И НА ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ ДРУГАРИТЕ ОТ НС КАКТО СЛЕДВА: ДПС,ДОС,БСП,ГЕРБ,ПП,ДБ,ДСБ,СДС,ВМРО,НДС,НАЧЕЛО С АРМЕЙСКИЯТ ГЕНЕРАЛ Соломон Исак Паси и другарят Шаламанов.Охранителните фирми и бандите да си пазят парите и земята която обработват и лапат въздушни пари.Застрахователите да ходят.,Аз и хората около мен нямаме нищо и сме като прокудени от родината.За емигрантите също.Събирайте си армия от Полинезия,Тринидат и Тобаго,Хаити,Мадагаскар,Афганистан и островите Кергелен. :-) :-)) Стига се крихте по Швейцария,Париж,Лондон и САЩ,Барселона.Развързвайте кесията Ганьовци прости .Умирисахте държавата и образованието.Циници сте несрещани нииде по света
  • 5
    8
    Нисовский Университет
    Пената ще е лектор. Ще предава Лилибийския си опит.
  • 3
    7
    Дамммм,
    Подготвят ни да защитаваме американските интереси в Усрайна?
  • 6
    6
    въпрос
    Колко деца учат в България? Колко деца на български мигранти живеят и учат при родителите си в чужбина? И те ли ще бъдат на военно обучение? Кого и какво ще защитават?
  • 6
    5
    Отегчен
    Безделието в армията ни ражда безумия. Правиха, струваха, пак се уредиха да лапат едни пари. За чий му е гимназиста да познава устройството на автомата и екипировката на военните? Ще го подготвяте за мобилизация ли? Кофти новина обаче имам - тоя номер няма как да се случи вече.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари