България въвежда визов режим за руските граждани с дипломатически и служебни паспорти

1
Решението влиза в сила на 20 октомври
Решението влиза в сила на 20 октомври Снимка: iStock/Getty images

Решението влиза в сила на 20 октомври

Министерският съвет прие решение за частично спиране на действието на разпоредба от Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за взаимни пътувания на граждани.

С взетото решение притежателите на валидни дипломатически и служебни паспорти от Русия вече няма да имат право да влизат, излизат, преминават транзит и временно да пребивават у нас без виза, съобщи БНТ.

За притежателите на дипломатически паспорти визов режим беше въведен още на 25 февруари 2022 година с приемане на Решение (ЕС) 2022/333 на Съвета. С днешното решение от 20 октомври се въвежда визов режим и за притежателите на руски служебни паспорти.

От МС напомнят, че на 9 септември 2022 година в Официален вестник на ЕС е публикувано решение за пълното спиране на прилагането на Споразумението между Европейската общност и Руската федерация относно улесняване на издаването на визи на гражданите на Европейския съюз и на Руската федерация, което влиза в сила на 12 септември 2022 година, и се прилага директно от Република България.

Европейската комисия нееднократно е призовавала за суспендиране и на двустранните визови спогодби на държавите членки с Руската федерация, в частност на въведените с тях безвизови режими за притежатели на дипломатически и служебни паспорти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    До 1
    След решението на К.Петков за руските дипломати,това е следващия правилен и навременен ход.!
  • 4
    2
    До 1
    Откакто ти отнеха привилегиите на АБПФК ,газ пикаеш и небето ти е кафяво ! Още мислиш за АПК !
  • -7
    1
    СйКк
    Това е пряко доказателство, че И служебното правителство е тотално русофобство! Всички правителства след 1990 година са продукт на сащ и са тотално русофобски!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари