България въвежда стандартното зарядно устройство

0
Промените се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, камери, слушалки, конзоли за видеоигри, високоговорители, лаптопи и други
Промените се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, камери, слушалки, конзоли за видеоигри, високоговорители, лаптопи и други Видео: bTV

Промените се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, камери, слушалки, конзоли за видеоигри, високоговорители, лаптопи и други

Правителството прие промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на радиосъоръженията и Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието за електромагнитна съвместимост, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Измененията произтичат основно от Директива (ЕС) 2022/2380, с която се въвеждат дългоочакваните изисквания за стандартно зарядно устройство за определени категории радиосъоръжения. Промените се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки за поставяне върху ушите или комплекти слушалки, слушалки за поставяне в ухото, ръчни конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи, лаптопи и др.

Въвеждат се и нови задължения за производители, вносители и дистрибутори, които ще трябва да указват чрез специална пиктограма дали с новите устройства се продава зарядно устройство или не.

Изискванията на двете наредби се актуализират и в аспекта на продуктите, за които се прилагат, съгласно влезлия в сила нов европейски Регламент (ЕС) 2018/1139. Осигурява се и прилагането на няколко други европейски акта по отношение на съществените изисквания към радиосъоръженията и датите на прилагането им.

Очакваните резултати от промените в двете наредби са свързани с удобство за потребителите, повишаване на информираността им, както и с намаляване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване в контекста на ефективното използване на ресурсите и преминаване към чиста кръгова икономика. В допълнение, ще бъдат изпълнени ангажиментите на България по прилагането на актове от правото на ЕС в качеството на държава членка на Европейския съюз.

БТА припомня, че през октомври 2022 г. Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил окончателно новите правила за общото зарядно устройство. Предвижда се през 2024 г. портът USB-С да стане задължителен за мобилни телефони, таблети и слушалки, продавани в ЕС. Правилата въвеждат изискване електронните устройства да бъдат зареждани не с различни, а с единно устройство и така да се намали изхвърлянето на електронни отпадъци. Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи. Всички лаптопи също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането им в сила, се пояснява в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари