България участва в операция срещу тежката и организирана престъпност

0
Международната операцията е била за координирани действия срещу тежката и организирана престъпност
Международната операцията е била за координирани действия срещу тежката и организирана престъпност Снимка: БГНЕС

Конфискувани общо над 65 кг хероин, 245,820 кг лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин и 73 200 къса цигари, 2590 кг откраднато желязо и задържани са 124 нелегални мигранти. Това е резултатът в България от международната операция Blue Amber, проведена между 27 май – 24 юни, която е била планирана и подпомагана от Европол, съобщиха от МВР.

Международната операцията е била за координирани действия срещу тежката и организирана престъпност. Операцията е реализирана в няколко приоритетни области - престъпления срещу собствеността, трафик на наркотици, трафик на хора, киберпрестъпност и незаконна имиграция.

Участвали са служители на главните дирекции "Борба с организираната престъпност", "Национална полиция" и "Гранична полиция", Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и представители на Агенция "Митници". За по-добра координация и подпомагане граничари и полицаи са били също командировани в координационните центрове в Европол. Получаваната в хода на операцията информация пък била проверявана в базите данни на европейската агенция.

В рамките на действията срещу престъпленията против собствеността са проверени 3954 души, 1139 автомобила и 655 пункта за изкупуване на метали. Общото количество намерено откраднато желязо е 2590кг, регистрирани са 20 случая на кражби. Установените  административни нарушения са 152. Задържани са 15 души, четирима от тях непълнолетни. 

В хода на действията срещу трафика на наркотични вещества са извършени 98 щателни митнически проверки на превозни средства - 75 леки автомобила, 32 товарни и един автобус - селектирани въз основа на анализ на риска. В резултат на засиления граничен контрол на ГКПП – Капитан Андреево са задържани повече от 65 кг хероин. На 12 юни са открити и иззети 59,636 кг хероин, а в хода на разследването по случая са задържани четирима български граждани.

Други 5,640 кг хероин са конфискувани на 13 юни, арестуван е един чужд гражданин. На 15 юни, на ГКПП Лесово е иззет лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин, с общо тегло 245,820 килограма.

Пресечени са девет опита за контрабанда на цигари, при които са иззети 73 200 къса цигари.

При десет случая в България са задържани 124 нелегални имигранти, от тях 46 са изведени от граничната зона, предвид че са имали регистрация в EURODAC. Арестувани са и седем души, участващи или подпомагащи незаконната миграция.

Общо 520 служители на МВР са взели участие в действията срещу незаконния трафик на автомобили. Проверени са 720 превозни средства и 540 души. По линия на Шенгенската информационна система са засечени 18 автомобила. Трима са били задържани.

Правени са и проверки по международни автобусни линии. Акцията е проведена на територията на ГКПП - Русе, СДВР, ОДМВР - Хасково и Варна на 29 май. Проверени са общо 193 автобуса (134 с българска регистрация, 43 - с регистрация на друга държава-членка на ЕС и 14 - на трети страни). Констатирани са 37 нарушения от административен характер - нередовни документи на водача и/или превозното средство, технически неизправности. В един случай е установен нелегален превоз на 2400 къса цигари.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари