България трябва да предостави условия за приемане на съюзнически сили

0
Според адмирал Емил Ефтимов многонационалната бойна група у нас включва над 800 съюзнически военни
Според адмирал Емил Ефтимов многонационалната бойна група у нас включва над 800 съюзнически военни Снимка: Министерство на отбраната

Според адмирал Емил Ефтимов многонационалната бойна група у нас включва над 800 съюзнически военни

Началниците на отбраната на страните от НАТО обсъдиха днес в Брюксел националните планове за противодействие на заплахите. За НАТО заплахите са Русия и терористичните организации, поясни ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Той отбеляза, че някои от съюзниците може да подготвят планове и за заплахи от Китай.

След като имаме плановете, ще определим какво е необходимо, за да изпълним различните задачи. За първи път правим връзка между заплахите и нуждата от инвестиции, и това е голяма промяна, посочи Бауер. По неговите думи в следващите месеци може да се наблюдава прибягването от страна на Русия до все по-стара техника и все по-неподготвени бойци, докато Украйна въвежда полученото от западните страни оборудване и прилага придобитото обучение.

Вече има ясна идея кой, кога с какво и как ще защитава определена територия, затова се говори за регионално планиране, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, предаде БТА. По неговите думи територията на страните от НАТО е различна по отношение на география, население, ресурси, достъп, възможности на действие на вероятния противник. Ефтимов уточни, че България има две основни задачи - повишение на военните способности по стандарт и предоставяне на условия за приемане на съюзнически сили при необходимост.

Той допълни, че многонационалната бойна група у нас включва над 800 съюзнически военни. След 2014 г. и окупацията на Крим, НАТО се променя и непрекъснато се повишават изискванията към силите. Имаме редица дефицити, с модернизационните програми се стремим да намалим тези пропуски до възможния минимум. Облагодетелствани сме, защото ползваме механизмите на колективната сигурност, добави адмиралът. По неговите думи нашата страна следва да може да приема сили до мащаба на бригада.

Ефтимов изрази надежда предложената от военните инвестиционна програма да бъде одобрена от Народното събрание, за да може България да повиши способностите си на приемаща държава за съюзнически сили. Той посочи, че тези способности се развиват с общи фондове на НАТО. Държавите, които изпращат войски, поемат своите разходи, поясни Ефтимов. Трябва като държава да се възползваме от тази политика, призова адмиралът.

Балансът в Черно море от години е много деликатен, това е единственият регион, където Руската федерация има присъствие извън международно признатата си територия. Българските военни от години говорим за този променен баланс. Тази обстановка налага да бъдем много внимателни и да не се допускат възможности за ескалация, провокация и инциденти, заяви Ефтимов. По неговите думи нашата страна разполага с нужните способности за водене на необходимото наблюдение на обстановката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    любопитен
    Ти къде прочете че не е имало съветZка армия в България. Окупирали са ни и сме ги издържали няколко години - пияници, кожодери и изнасилвачи. В Централния държавен архив има много документи
  • 4
    3
    Да ви ЕПМ!
    Чужда а мия на наша територия се нарича ОКУПАЦИЯ! Дори и СССР навремето не си позволиха да изпратят окупационни войски на българска територия!
  • 5
    2
    Аби
    Съюзници? Или Американска зган
  • 3
    1
    Добре де, но съгласувано
    ли е с Костадинов от ВЪЗРАЖДАНЕ ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари