България ще получи от ЕС 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна

0
Стойностите на извършените разходи ще се възстановяват в периода 2024 - 2025 година по 20%, 2026 и 2027 година съответно по 30%
Стойностите на извършените разходи ще се възстановяват в периода 2024 - 2025 година по 20%, 2026 и 2027 година съответно по 30%

Стойностите на извършените разходи ще се възстановяват в периода 2024 - 2025 година по 20%, 2026 и 2027 година съответно по 30%

България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли - ноември 2022 година. Това посочват от Министерството на отбраната (МО), след като БТА изпрати по закона за достъп до обществена информация въпрос до МО за това на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ.

"За периода юли - ноември 2022 година МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни облекла и обувки в размер на 1 099 464,22 лева и съответно, по процедурата на ЕС, е кандидатствало за възстановяване", посочват от ведомството в своя отговор.

Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал съгласие и е одобрил мерки за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възстановяването на извършените разходи, свързани с доставките в подкрепа на Украйна, спрямо страните доставчици да се извършва на траншове. Проведени са консултации, в резултат на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възстановяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в рамките на Транш 3 за несмъртоносното оборудване, доставено в края на 2022 г. по мерките за помощ в подкрепа на Украйна, гласи още отговорът на МО.

По време на проведените консултации е взето решение стойностите на извършените разходи да се възстановяват в периода 2024 - 2025 г. по 20%, 2026 г. и 2027 г. съответно по 30%.

От Министерството на отбраната отбелязват, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възстановяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, извършена в началото на 2023 година.

Още през януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Реасе Facility (EPF). Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лева. За тези малко повече от седем милиона лева българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, пет хил. комплекта зимни дрехи - полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки - цели, полеви.

"Финансовият инструмент на ЕС, използван за финансиране на оръжия за Украйна (European Реасе Facility - EPF), ще възлиза на поне 3,5 милиарда евро през идните години", каза през март полският премиер Матеуш Моравецки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Русенец
    Да ви го начукам на вас и вашата усрайна боклуци! Сега да си ядете мъдята дето глу глезите онея!!!!
  • 5
    2
    Развеселен
    Боли мъ фара за шибаният ви €вропедерастки съюз и фашистка усрайна! Заврете си парите дълбоооко в анала! Бъркайте си по дупките, празнете се в задниците на синовете и дъщерите си, а жените ви да ги чукат негри и афганистанци! При вас да е весело! От Путин – фойерверките!
  • 6
    1
    русенец
    Май пак ни преебаха! Давайте още оръжие и каквото там е нужно на Украйна, българският данъкоплатец-дебил поема разходите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари