България ще бъде осъдена за 10 милиона лева заради мръсния въздух

0
Екоминистърът Борислав Сандов призова кметовете да вземат мерки
Екоминистърът Борислав Сандов призова кметовете да вземат мерки

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 милиона лева

Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители.

"Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 г. санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лева", посочи Сандов.

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. "Всички сме задължени да работим за здравето на хората", каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева, ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период, пише 24 часа.

Той обяви, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на "Европейски пътища". Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. "Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес", обяви Сандов.

Според общинската съветничка от "Родопи" Лидия Гимишева, която живее в Белащица, кариерата на "Европейски пътища" работи усилено от юли м.г. насам.

"Договорът ѝ за концесия изтича в началото на март и имат искане за удължаване. Ние настояваме да им бъде отказано", заяви тя. По думите ѝ и другата кариера, експлоатирана от "Холсим", също действала, макар договорът ѝ да е изтекъл през февруари м.г.

"Имаме сигнали, че и оттам излизат натоварени камиони с инертни материали. За нас битката продължава, докато не се вземе трайно решение. Надяваме се да чуем уверение и от министъра на околната среда и водите", обобщи Гимишева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари