България се съгласи САЩ да разположат тежко въоръжение на територията и

0
Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа!
Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа! Видео: Нова телевизия

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България. Това каза днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от АП и Ройтерс.

Целта е да бъдат успокоени съюзниците от НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Шефът на Пентагона каза, че

България, Румъния, Полша и трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, са се съгласили да приемат това военно оборудване.

След като в средата на месеца в. „Ню Йорк таймс“ публикуваинформация за разполагането на оръжия в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия, на 15 юни президентът Росен Плевнелиев коментира, че „към момента българското правителство няма предложение от САЩ за разполагането на военна техника у нас“.

Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота (около 150 войници) или батальон (около 750 войници) и „ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни“.

Според Картър този „подвижен“ арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини „Брадли“ и самоходни артилерийски оръдия. По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона, отбелязва АП.

Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са

избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Ройтерс цитира неназовани източници, според които голяма част от този арсенал вече се намира в Европа и въпросът е само той да се предислоцира по подходящ начин, който още не е обявен.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари