България патентова три нови сорта лавандула

3
Те носят красивите имена Жанета, Терез и Дея
Те носят красивите имена Жанета, Терез и Дея Видео: NOVA

Те носят красивите имена Жанета, Терез и Дея

Фестивал на лавандулата се провежда в съботния ден край Чирпан.

На фона на събитието специалистите определят настоящата година, като не особено добра за търговията с лавандулово масло, на което България е световен лидер по производството с над 50% дял в продажбите, предава NOVA. Считаният за най-голям експерт по лавандулата у нас - доц. Станко Станков, съобщи, че преди месеци е приключило патентоването и сертифицирането на три нови сорта лавандула за България, чиито добиви и качество са феноменални. Очаква се настоящата криза да отмине до година - две, когато отново да настъпи бум на лавандуловото производство в страната ни.

Ниските температури и постоянните превалявания през 2023 г. водят до усилване на вегетативния растеж и забавяне на цъфтежа на лавандулата, отбелязва доц. д-р Станков от Института по етеричномаслени култури. Световните пазари също не отчитат ръст на търсенето. В момента се склчюват само по-дребни сделки, и то на ниски цени.

Над 100 000 декара са лавандуловите насаждения в България. Според доц. Станков стотици декари обаче са с некачествена продукция, която вече се изкоренява или предстои това да се направи. А през януари тази година българските учени са патентовали и завършили 20-годишна работа по разработването на суперкултури от лавандула за България. Тествани са в страната и чужбина. Сортовете носят имената Жанета, Терез и Дея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    do 1
    така е, навсякъде около мен наблюдавам някъкви педали хипстъри - мъжки путки с големи бради и издраскани татуировки кекави като клечки и само говорят за здравословен живот и подобни глупости и вчера се научили как се засажда семе на растение в земята, понеже го гледали в интернет и сега си мислят, че са някъкви изпечени земеделци... обикновените и най-вече нормалните хора ги знаят тези неща от стотици и хиляди години, тея кретени раснали в аквариум сега откриват топлата вода
  • 2
    1
    dgd
    На скапаните държави, които друго не могат да правят им дават да отглеждат някаква псевдо-техническа култура или "подправка", че да могат да дрънкат ала-бала по медиите и да баламосват либералните льольоиди от големите градове, които не са си вадили главите от заднцитите - в нашия случай София. Помня как Афганистанците ги убеждаваха да отглеждат шафран - бил много скъп.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари