България отново се размина с голям автозавод

0
Ford ще строи мегафабрика за батерии в Турция
Ford ще строи мегафабрика за батерии в Турция Снимка: Bloomberg L.P. / архив

Ford ще строи мегафабрика за батерии в Турция

Ford Motor Со. ще построи голям завод за акумулатори за електромобили в Турция с южнокорейския производител на батерии SK On и неговия турски партньор в смесено предприятие Кос Holding, съобщава AutoNews, цитиран от вестник 24 часа.

Така България пак се размина с мераците си да привлече в страната голям автомобилен производител, който избра южната ни съседка.

Заводът ще има годишен производствен капацитет от 30 до 45 гигаватчаса, заявиха представители ни Ford и SK On. Той ще бъде разположен близо до столицата Анкара и ще произвежда NMC клетки с високо съдържание на никел за сглобяване в модули от батерии.

Заводът трябва да започне работа до 2025 г. и ще бъде едно от най-големите съоръжения за батерии за електромобили в Европа, твърдят от Ford.

Ford планира да сглобява новото поколение на ван Transit Custom за европейския пазар в Турция през следващата година, включително напълно електрически и хибридни варианти, заедно с версии с двигатели с вътрешно горене.

Също така Ford Otosan, турското съвместно предприятие на Ford с Кос Holding, ще поеме собствеността върху завода на автомобилния производител в румънския Крайова. Ford планира да произвежда електрически версии на новите бусове Transit Courier и Tourneo Courier в Крайова през 2024 г. В момента вановете се произвеждат в Турция.

SK обяви миналата година план за инвестиране на 8,22 милиарда долара с Ford за изграждане на три завода за батерии в САЩ. В момента SK има производствени обекти на батерии в САЩ, Унгария, Китай и Република Корея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    русенец
    Докато София е столица, а половината софиянци са на високо платени държавни хранилки и това не им стига, та искат и рушвети, то никога в Булгаристан няма да влезе уважаващ себе си работодател.
  • 0
    1
    112
    Никой инвеститор няма да вложи пари в пропутинска България ! Забравете за някаква сериозна инвестиция ! Целият цивилизован свят разбра колко струваме и колко можем да мислим ! Дадоха ни да видим хубавото,но ние си искаме руския соц !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари