България отбеляза 145 години от Шипченската епопея

0
Стотици изкачиха историческия връх и отдадоха почит на загиналите в драматичните боеве през лятото на 1877 г.
Стотици изкачиха историческия връх и отдадоха почит на загиналите в драматичните боеве през лятото на 1877 г. Снимка: БГНЕС

Хиляди изкачиха стъпалата към Паметника на Свободата

Стотици изкачиха историческия връх и отдадоха почит на загиналите в драматичните боеве през лятото на 1877 г. за свободата и независимостта на България. Тази година националните чествания бяха посветени на Българската армия и военната професия, отбеляза БНТ

145 години след епичните сражения обърнали безвъзвратно хода на Руско-турската освободителна война и отворили пътя към възстановяването на българската държава хиляди изкачиха стъпалата към Паметника на Свободата.

В подножието на върха вицепрезидентът Илияна Йотова припомни подвига на героите от Шипка и независимостта на България. Призова за единение и припомни, че идеалът на предците ни не са били постовете и привилегиите.

За първи път на историческия връх изложба прави преглед на випуските на военните училища, които са произведени именно тук в първи офицерски чин.

Днес в подножието на върха отново имаше възстановка на сраженията от горещия април на 1877 г., когато с цената на саможертва знайни и незнайни войни и опълченци спират многохилядната армия на Сюлейман паша да премине Балкана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари