България още не е получила официално искане да плаща руския газ в рубли

0
За този месец България е платила доставките си в долари, както е по договор
За този месец България е платила доставките си в долари, както е по договор Видео: NOVA

От днес всички плащания за руски газ трябва да бъдат само в рубли. Това постанови Москва

 Правилото важи само за неприятелските държави на Русия. Официално искане за плащане в рубли, обаче, още не е дошло до София. Според експертите дори да се стигне до такъв вариант, Кремъл е улеснил нещата значително, информира NOVA

Засега Русия не планира да спира доставките на газ към страните, които не плащат в рубли. След като вчера Владимир Путин подписа указа, с който променя  разплащането, предстои „Газпром” да изпрати писмо до своите партньори, за да ги извести за промяната.

 „Бяха ми зададени  много въпроси дали това означава, че ако няма потвърждение за рубли, доставките на газ ще бъдат прекратени от 1 април. Не, това не означава и не следва от указа на президента на Руската федерация, който беше подписан вчера. Плащането за тези доставки, които се извършват в момента, не трябва да се извършва днес, то трябва да се извърши в края на втората половина на месец април или дори в началото на май”, посочи Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

От „Булгаргаз” съобщиха за NOVA, че до момента не са получавали нищо официално от Москва. Според експертите с валутната промяна Русия ще стабилизира рублата си, а непосредствена заплаха от спиране на доставките към Европа няма.

 “Това дава възможност на европейците да кажат ние налагаме санкции, но де факто не се случва по отношение на газа, а на руснаците дава възможност да кажат ние сме силни, а вие плащайте в рубли и то се случва по някакъв такъв начин", заяви Боян Рашев, енергиен експерт.

 „Няма никаква промяна почти от договорите, които са сключени с купувачите, те си плащат във валутата, изцяло като вътрешна уредба е банката да открива втора сметка в рубли, да превръща по някакъв курс на пазара тези валути в рубли, категоричен е Евгений Кънев, доктор по икономика.

Основната става ролята на „Газпромбанк”. В нея купувачите на газ ще имат две сметки – в рубли и долари или евро. А превалутирането ще се извършва от Русия. Засега Европейският съюз остава категоричен и не планира да се съобрази с промяната.

Аз не очаквам България да има собствена политика извън тази на Европейския съюз и страните в Европейския съюз, най-вече Германия и Италия. Те са заявили, че в никакъв момент не биха плащали в рубли. Според мен вероятността някой да плаща в рубли клони към нула”, заяви Евгений Кънев,  доктор по икономика.

За този месец България е платила доставките си в долари, както е по договор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    Ще ревете накрая, като бити джендъри на гей парад. Беше ясно казано, Русия не планира благотворителност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари