България няма къде да настани 6000 бежанци, идващи от Австрия

1
Общият капацитет на всички центрове у нас е 3572 места
Общият капацитет на всички центрове у нас е 3572 места

Общият капацитет на всички центрове у нас е 3572 места

Страната ни няма да приема 6000 бежанци, идващи от Австрия. По думите на председателя на Държавната агенция за бежанците, цифрата е ориентировъчна за броя на мигрантите, минали през България и стигнали до Австрия, а не бройка, която Виена тепърва ще ни връща.

А, оказва се, няма и къде да ги настаним. По данни на агенцията, общият капацитет на всички центрове у нас е 3572 места. Към днешна дата те са запълнени на 72% или малко над 2700 души, които в момента пребивават там. Това оставя едва 871 свободни места на територията на цялата страна, предаде NOVA.

Според експерти Виена няма право да изисква връщане на бежанци, които не са били изрично регистрирани на територията на България.

„Веднъж след като са минали през България и се появят в някоя западноевропейска държава, тя има право да изпрати молба, в която иска да ги върне обратно. Те обаче имат право да направят това само за тези, които са минали през последните 12 месеца. За последните години това са десетки хиляди бежанци, тези, които реалистично могат да ни бъдат върнати, са само тези за последната година”. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи Филип Гунев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари