Десетки миряни се помолиха за здраве на рождения ден на Патриарх Неофит

0
Негово Светейшество е роден в София на 15 октомври 1945 г.
Негово Светейшество е роден в София на 15 октомври 1945 г. Видео: БГНЕС

Негово Светейшество е роден в София на 15 октомври 1945 г.

Десетки миряни се събраха в катедралния храм “Св. Неделя”, за да чуят Света литургия по случай рождения ден на Негово Светейшество Българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Миряните се помолиха за дълголетно здраве на главата на Българската православна църква, информира БГНЕС.

Негово Светейшество е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светско име Симеон Димитров. Той е завършил Софийската духовна семинария. Подстриган е за монах през 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит.

През 1985 г. става епископ, а през 1994 г. е избран за Червенски и Доростолски митрополит. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор е избран за патриарх на Българската православна църква с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански.

През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев го награждава с орден "Стара планина" първа степен за изключителния му принос към България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Смехурко
    Бог да дава сили и здраве на патриарх Неофит!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари