МВнР излезе с декларация, че не признава "македонски език"

0
Декларация, разпространена от Министерството на външните работи
Декларация, разпространена от Министерството на външните работи

България продължава да се придържа към езиковата клауза, залегнала в Договора за приятелство с РСМ

В специална Декларация, разпространена преди минути, от Министерството на външните работи, посочват, че позоваването в документите на ЕС на официалния език на Република Северна Македония по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признание от страна на Република България на "македонски език", предаде БНТ.

Ето и пълния текст на декларацията:

ЕДНОСТРАННА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Като се позовава на параграф 7 от Заключенията на Съвета по [Разширяване – Северна Македония и Албания] от [Юли 2022],

Като се позовава на параграф 22 от Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и споменаването в него на официалния език на Република Северна Македония, съгласно нейната Конституция, като език за превод на законодателството на ЕС,

С настоящата декларация България потвърждава следното:

Българският книжовен език има шест регионални писмени норми (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително „обогатен“ с местни форми, като по този начин се симулира „естествен“ процес, базиран на диалектна форма.

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на „македонски език“.

България продължава да се придържа към езиковата клауза, залегнала в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан в Скопие на 1 август 2017 г. между Република България и Република Македония, за целите на двустранни договори/споразумения/меморандуми и други между двете държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    daskal
    Оставете ги, бе! Толкова са забавни. Македонският език е много смешен български диалект. Той самият звучи като виц. Грандоманщината им е комична. Вижте кичозната им столица с антични паметници и колонади - като нескопосан декор за филм. Оставете ги! Нека бъдат една от смешките на този свят.
  • -1
    1
    jhyt
    Свърши вече тя. Каквито и декларациики да пускате, подписахте и се съгласихте на всичко в името на евроатлантическия господар! ристюфците се срещаха тайно с френския посланик и извършиха национално предателство по време на гласуването! дб, пп, герб, дпс, а и бсп извършиха престъпнение - национално предателство, държавна измяна, а сега пускат безсъдържателни декларациики, за да пропагандират пред обществото, че еди какво си! Това несъгласие се изразяваше в НЕПОДПИСВАНЕ под чужд натиск, престъпници такива!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари