Прокурори отново бранят Гешев

1
Докато редица адвокатски колегии в цялата страна заявиха, че действията на прокуратурата се брутални и петнят съдебната власт, то прокурори продължават да бранят честта на Гешев
Докато редица адвокатски колегии в цялата страна заявиха, че действията на прокуратурата се брутални и петнят съдебната власт, то прокурори продължават да бранят честта на Гешев Снимка: БГНЕС

Поредна декларация от прокурори в защита на Иван Гешев. Този път позицията е на прокурорите от Специализираната прокуратура. Според тях искането на президента за оставка на главния прокурор е намеса в независимостта на съдебната власт

Категорично се противопоставяме на отправеното искане на Президента на Република България за оставка на Главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт, пишат от Спецпрокуратурата, разкрива вестник "Дума"

Припомняме, че в петък Гешев събра шефове на прокуратури и следствия, нареди ги зад гърба си и изчете декларация, в която обясни, че Прокуратурата е „подложена на натиск от страна на президента“. Тезата на Гешев е, че атаката срещу него е защото разследва олигарсите на прехода. Главният прокурор, освен това, на няколко пъти намекна, че единствено държавният глава е недосегаем за разследване, защото има имунитет.

Ден по-рано, в четвъртък, прокурори влязоха в сградата на Президенството, имаше претърсвания на кабинети, по-късно бяха арестувани двама от съветниците на държавния глава. Това бе безпрецедентна прокурорска акция в Президенството, която отприщи вълната от протести с искане за оставка на Гешев и правителството.

И докато редица адвокатски колегии в цялата страна заявиха, че действията на прокуратурата се брутални и петнят съдебната власт, то прокурори продължават да бранят честта на Гешев.

"Съдебната власт е независима държавна власт,която защитава правата и законните интереси на гражданите,юридическите лица и държавата,а правосъдието се осъществява в името на народа.При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение, ето защо остро се противопоставяме срещу всички изявления от страна на политически лица,които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения", пише в декларацията от Спецпрокуратурата.

Обръщенията на президента по естеството си са политически актове,посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика.Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор,реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции.Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи.Ако не искаме да се озовем на погрешен път не следва да забравяме,че демократичния идеал не дефинира демократичната реалност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните влияния между нейните идеали и нейната действителност,както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно съществуване, се казва още в декларация.

"Извършвайки действия по разследването,в служебни помещения находящи се в сградата на президентството ,магистратите от Специализирана прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно,всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство.

Категорично считаме,че изявлението на обединителя на нацията,поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения,с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт.

Заявяваме ,че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и ненарушаваме положената от всеки един от нас клетва,но у нас остава съмнението,че призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата“ президентът на Република България е пристъпил положената клетва”, пише още в декларацията в подкрепа на прокурорите от Специализираната прокуратура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари