България изчезва. Има човек, има проблем - няма човек, няма проблем...

1
Откъде очакваме България да цъфне и да върже? И какъв е смисълът от разните пенсионни, здравни и пр. реформи?
Откъде очакваме България да цъфне и да върже? И какъв е смисълът от разните пенсионни, здравни и пр. реформи?

Странно е, че властта няма и една мярка срещу демографската криза

ИМА нещо гнило, но не в Дания, а в България. За топенето на нацията ни се знае отдавна, но какво от това? А всъщност не престъпност, корупция, ниски заплати, слаба икономика, лошо образование, бюрокрация и т.н. са истинските проблеми, за които ДАНС и правителство трябва да разработват стратегии. Да, и те са важни, но може би са следствие.

Защото всичко е заради лошия човешки матрЯл. И когато преди 5-6 години премиерът Бойко Борисов изпусна тази реплика при гостуване в САЩ, после трябваше да се обяснява.

Но истината е, че материалът няма значение дали е лош, или добър, проблемът е, че изобщо изчезва. И вече като че ли на никого не му пука за разни статистики на ЦРУ, че българите сме под 7 милиона.

Или за официални данни на НСИ, че ако така продължаваме, населението ще се стопи напълно след 165 години.

Мрачните демографски сценарии не са от вчера. И те не са медийна щуротия, а закономерност в страната с най-застаряващото население в Европа и с най-висока смъртност. И с проблемни обществени системи като социалната и здравната.

Далеч съм от мисълта, че разни призиви и социалистически лозунги за две или три деца в семейство ще свършат работа. Напротив - няма. Но се питам дали това, че България изчезва, е изобщо проблем за някого? Явно не и за властта в България в последните десетилетия. Защото на този фон е странно, че от години за решаване на демографската криза няма нито една предложена мярка. Дори и елементарна.

И защо независимо кой е министър на труда и социалните грижи, той задължително обяснява как не може да има детски добавки за всички деца в България? Та нима са много?!

И в такъв случай защо изобщо трябва да има детски добавки и най-малкото поне да спрем да ги наричаме така. Те явно са някаква социална помощ за бедни родители, но не и за децата.

Как е възможно например семейство с 2 деца, в което родителите получават под средната заплата у нас, да се счита за богато? И да не отговаря на подоходния критерий от 350 лв. на член, за да взема детски? И дори да се обяснява как тези 350 лв. трябва да си останат, независимо че вече минималната заплата е повишена.

Е, ако хората с по-ниски от средните заплати ги слагаме в графата “богати” и твърдим, че нямат нужда от помощ за отглеждане на децата им, то тогава поне на мен понятията съвсем ми се размиват.

И напълно ме убеждават, че подкрепата за увеличаване на демографската криза в България е единствената последователна държавна политика у нас в годините на т.нар. преход. Каква е целта, не ми е ясно. Да не би да властва сталинският принцип: “Има човек, има проблем - няма човек, няма проблем.”

Но тогава откъде очакваме България да цъфне и да върже? И какъв е смисълът от разните пенсионни, здравни и пр. реформи?

Без човек да е особено прозорлив, може с висока степен на точност да прогнозира, че проблемите в тези, а и в други системи могат само да се увеличават. Когато хората намаляват, естествено и приходите от тях за общите фондове се свиват. Дори и девет кожи да се смъкват от гърбовете на оцелелите, решение няма. Временно ще закърпваме положението с нови държавни заеми, но докога?

За съжаление, втори гръцки сценарий е невъзможен, Европа просто няма да ни го позволи.

Затова е фрапантно, че на най-сериозния проблем пред България никой не гледа сериозно. И че ако толкова голям проблем за бюджета са няколко милиона повече за децата, то поне може да има семейно подоходно облагане...

Всъщност не бива и да бъдем толкова черногледи.

Истина е, че България поне като територия няма да изчезне. На земята на нашите деди ще дойдат други - може би сирийци, може би още цигани или защо не китайци.

Може типичният средностатистически българин да промени някои свои антропогенни черти. Но какво лошо има - нали не сме войнстващи националисти? Та дори в скандинавските страни вече не са рядкост пълноправните им нови граждани - афроамериканци. Така че по-добре да свикваме с бежанците. Те от опасност могат да се превърнат в алтернативата за неизчезването на България. И за пенсиите и здравето на оцелелите коренни жители.

Тихомир Тончев

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари